Witam!
Czy za wypadek na torze gokartowym można liczyć na jakieś odszkodowanie z polisy firmy zajmującej sie wypożyczaniem gokartów do jazdy po ich torze?
Pozdrawiam.
Założył tymoon, 16 czerwca 2011 · 428 wyświetleń
Witam!
Czy za wypadek na torze gokartowym można liczyć na jakieś odszkodowanie z polisy firmy zajmującej sie wypożyczaniem gokartów do jazdy po ich torze?
Pozdrawiam.
Dokładnie chodziło tu o quady, ale nie chciałem się rozpisywać.
Jak doszło do wypadku: impreza ze znajomymi, przesadziłem z prędkością, złe lądowanie i złamany obojczyk. Z mojej winy, sprzęt sprawny. Właściciel quadów w porządku i nie chcę mu problemów robić, ale domaga się ode mnie zwrotu kosztów naprawy quada, bo polisa podobno powyżej 500zł dopiero mu pokryje, a koszty na 420zł wyliczył i trochę mnie to mierzi. Teraz się zastanawiam, czy w ogóle coś mu płacić, bo znajomi twierdzą, że to jego problem, że ma taką a nie inną polisę no i czy mi się coś należy, bo w końcu od czego jest ubezpieczenie toru.
witam
Jeżeli chodzi o odszkodowanie to chyba sam już sobie odpowiedziałeś na pytanie 🙂 nie należy , natomiast jeżeli chodzi o koszt naprawy to uważam że właściciel wypożyczalni musi liczyć się również z kosztami naprawy uszkodzonego sprzętu , zresztą on sobie to wrzuci w koszty więc według mnie nie powinieneś ponosić kosztów naprawy chyba że podpisywałeś jakiś dokument , który zobowiązuje Cię do czegoś innego.Pozdrawiam
tymoon napisał(a):
O zadnych ograniczeniach mi nie wiadomo.
Ograniczenia powinni narzucać sobie sami uczestnicy. W mojej ocenie właściciel ma pełne prawo do żądania zwrotu kosztów naprawy, na podstawie przepisów ogólnych kodeksu cywilnego.