Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ubezpieczenie AC w PZU - obcięcie zniżek

michkra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyło mi się dzisiaj ubezpieczenia na auto.

Przyjechała Pani z PZU z umową (podawałem wcześniej dane przez telefon)

Przy czytaniu umowy okazało się, że babka wpisała przebieg 150tys zamiast 108tys czym zaniżyła wartość auta. Nie mogła wyliczać i wypisywać na nowo umowy bo gdzieś się spieszyła więc umówiliśmy się jutro a podpisanie aneksu.

Chciałem sprawdzić ile będę musiał dopłacić jutro bo przecież wzrośnie wartość auta więc składka na AC będzie droższa.

Przy okazji odkryłem na stronie PZU, że w sekcji gdzie podaje się ilość wypłaconych odszkodowań z tytułu AC pisze coś takiego:

Cytat:

Nie uwzględniaj następujących szkód:

- kradzieży pojazdu i uszkodzeń powstałych wskutek próby kradzieży pojazdu

- kradzieży wyposażenia lub części oraz uszkodzeń powstałych wskutek kradzieży wyposażenia lub części

- uszkodzeń powstałych w wyniku kradzieży pojazdu i jego odzyskania

Piszę o tym dlatego, że podając babce dane przez telefon podałem, że było wypłacone odszkodowanie z AC właśnie na skutek włamania.

Włamali się i wyrwali stacyjkę.

A babka zabrała mi 25% zniżek na AC.

Pytania:

- czy powinna w ogóle obcinać zniżki skoro szkoda powstała na skutek włamania

- jeżeli już powinna obciąć to dlaczego aż o 25%? w tamtym roku miałem 40%. W tym powinienem mieć 50% a mam 25%.

Mam nadzieje, że zrozumiecie to co napisałem

w grudniu 2007bedac w stanie nietzezwosci spowodowalem kolizje jadac autem ubezpieczonym na poprzedniego wlasciciela,dzis pzu przyslalo na moj adres wezwanie do zwrotu wyplaconego odszkodowania..mam ciaglosc ubezpieczenia na inny pojazd w czasie kolizji tez ja mialem.co z tym zrobic dlaczego pzu nie sciagnelo kwoty z mojego ubezpieczenia.

A moze juz sie przedawnilo . po ilu latach takie roszczenia sie przedawnija?

• 2 miesiące temu...