yurgas Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Witam! Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość. Szukałem podobnych wątków lecz nie do końca mogę pojąć istotę mojego zdarzenia. Pod koniec sierpnia miałem stłuczkę nie z mojej winy. Gość skasował mi tył vw polo. Ubiegam się o odszkodowanie z OC sprawcy. Po oględzinach dostałem wycenę z uznaniem szkody całkowitej.A więc vw polo rocznik 2001 wr :-wartość bazowa- 14150-korekta za wyposażenie+1420- po korekcie 15570-korekta za przebieg(142tys)-891- po korekcie 14679-korekta import prywatny -4%-587-uszkodzenia nie związane ze szkodą -4%-587po korekcie -1174 13500tyle co do wartości rynkowej.Teraz koszty naprawy:urealniony ASO3400 8100Ten urealniony to jakiś z kosmosu wzięty.Podsumowanie:!!!wartość rynkowa 13500wartość pojazdu uszkodzonego 10100różnica wartości pojazdu przed i po szkodzie 3400.Dodatkowo pisemko:Oględziny pojazdu wykazały iż koszt naprawy przekracza wartość rynkową co czyni naprawę ekonomicznie nieuzasadnioną.Generali proponuje następujący sposób rozliczenia szkody:-wartość rynkowa pojazdu 13500-minus wartość w stanie uszkodzonym 10100Do wypłaty: 3400!!!!!!!!!!!!!!!!Opis uszkodzeń:-do malowania wszystkie drzwi i klapa tylna na której jest dodatkowo wgniecenie-do malowania dwa boczne błotniki-wymiana podłogi bagażnika + dwie podłużnice-wymiana pasa tylnego-wymiana zderzaka w kolorze nadwozia(czarny metalik)wskutek uderzenia samochód przesunął się tak, że przednie drzwi zachodzą górą na tylne, a tylne z kolei zacierają o boczne błotniki-tłumik również przesunął się od uderzenia do przodu.Jeśli ktoś ma pojęcie w tej materii to niech mi wytłumaczy co jest grane. Jak przeczytałem wycenę dzisiaj to mi szczęka opadła. Albo ktoś próbuje zrobić wała na mnie, albo nie wiem. Przy tych uszkodzeniach to nie wiem czy ktoś by mi 3tys dał za niego normalnie jaja sobie chyba ze mnie robią. Powiedzcie co mam zrobić w tej sprawie jakie mam możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Wrzuć wycenę na serwer i zobaczymy jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yurgas Opublikowano 21 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Ok to link do wycenyhttp://wrzucacz.pl/file/60312535740911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yurgas Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Czy nikt nie potrafi mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 najzwyczajniej w swiecie olej ich wyliczenie i idz do ASO naprawiac. Wedlug tej wyceny naprawa w ASO wyniesie cos ponad 70% wartosci auta. Wiec szkode calkowita zrobili nieco na wyrost:)Mozesz naprawaic do 100% wartosci pojazdu.Mysle, ze w tym momencie nie ma sensu sie klocic o korekty w wycenie, czy sa nalezne - masz sporo zapasu jeszcze do 100% wartosci auta.Tak wiec oddajesz auto do ASO i naprawiasz na faktury.Nic nie doplacasz i masz problem z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yurgas Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Z pisma które mi jeszcze wysłali wynika, że mogę robić samochód na faktury ale do 70% wartości lub przyjąć propozycję 3400. Nie wiem jeszcze ile mam czasu na odesłanie oświadczenia i wniosku o rozliczenie szkody.Myślałem jeszcze o oddaniu im samochodu i ubiegania się o wypłacenie całości wartości rynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yurgas Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Dopatrzyłem się jeszcze że nie wpisano mi do wyceny wyposażenia:dwóch poduszek bocznych, autoalarmu fabrycznego i felg aluminiowych vw 15"co zwiększa wartość auta i po nowej wycenie może oznaczać, że nie ma mowy o szkodzie całkowitej bo koszt naprawy minimalnie nie przekroczy 70%. Wtedy koszt naprawy powinien być wypłacony w cenie ASO. Ale to tylko moje przypuszczenia i domniemania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Wycene w mojej opinii jest dobrze przygotowana więc bądź co bądź nie powinieneś mieć tutaj większego "ale"...Jeżeli uważasz, że coś nie zostało uwzględnione do owego kosztorysu, przedstaw im to na papierze albo chociażby mail-em, do osoby prowadzącej sprawę. Po korekcie jak napisał Bochenek udaj się do serwisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yurgas Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 A czy naprawę mogę wykonać w innym zakładzie blacharskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronco Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 no byle zarejestrowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yurgas Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Ule mam czasu na wysłanie wszystkich wymaganych dokumentów? W tym decyzji o sposobie likwidacji szkody i czym grozi nie wysłanie ich w terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi