waldi1978 Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Witam Nie mogłem znaleźć pewnych informacji wiec pisze tutaj. Mianowicie ile czasu ma policja na odesłanie do ubezpieczyciela notaki z wypadku oraz sprawca wypadku na potwierdzenie . I drugie pytanie czy pismo które dostałem potwierdzające szkode całkowitą i w którym zawartesą informacje o wysłaniu wezwania do policji o notatke oraz do sprawcy o potwierdzenie jest przedłużeniem które zwalnia zakład z wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Generalnie policja powinna to uczynić "niezwłocznie", co jest dość szerokim pojęciem:))Niestety nie raz się czeka na tą notatkę i miesiąc.Jeśli masz blisko na policję, to pojedź tam osobiście i odbierzesz notatkę i tyle.A na 100% jeśli do miesiąca ubezpieczalnia nie będzie miała notatki, albo potwierdzenia od sprawcy, to nie zamkną szkody.Powołają się na art 6 KC, który mówi mniej więcej tyle, że to Ty musisz udowodnic fakt, ze nalezy Ci sie odszkodowanie - czyli ta nieszczesna notatka.Czy slusznie sie na to powolaja, to kwestia dyskusyjna, ale nie budzi dyskusji fakt, ze faktycznie Ty musisz udowodnic, ze nalezy Ci sie to odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Szkodowy Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Precyzując - "niezwłocznie", ale nie później niż w ciągu 7 dni od otrzymania pisma z ubezpieczalni:) Reguluje to kodeks postępowania administracyjnego, a dokładnie art. 217:Art. 217. § 3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1978 Opublikowano 15 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 WitamMam pytanko jeszcze jedno na jaki artykuł musze sie powołać żeby policja mi wydała taką notatke bo mineło już 28 dni a oni nic nie odesłali ubezpieczalni.I czy jeżeli napisali pismo że powołując sie na ART.86&1Kw , bedzie odrebne dochodzenie co to oznacza bo artykuł ten mówi :"Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,podlega karze grzywny." Wiec sprawczyni bedzie ukarana mandatem czy jakiś sąd ją czeka ? Bo ja rozumuje że dostanie mandat a jeżeli odmówi to sąd grodzki czy w takim wypadku jak sąd to czy jest stwierdzenie winy czy dopiero sąd potwierdzi .Bo nie wiem co dalej robić a autko stoi i rdzewieje i tu drugie pytanie czy jak mam decyzje o szkodzie całkowitej mogę autka sie pozbyć czy nie bo sie już pogubiłem. ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pomocprawna77 Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Witam.art.86par.1 Kodeksu Wykroczeń stosuje się do kolizji drogowej. Krótko mówiąc przeciwko sprawcy zdarzenia drogowego zostanie skierowany wniosek do Sądu Grodzkiego o ukaranie z tego artykułu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi