Jakie są terminy

Założył waldi1978, 2 października 2009 · 334 wyświetlenia

waldi1978

Witam

Nie mogłem znaleźć pewnych informacji wiec pisze tutaj.

Mianowicie ile czasu ma policja na odesłanie do ubezpieczyciela notaki z wypadku oraz sprawca wypadku na potwierdzenie .

I drugie pytanie czy pismo które dostałem potwierdzające szkode całkowitą i w którym zawarte

są informacje o wysłaniu wezwania do policji o notatke oraz do sprawcy o potwierdzenie jest przedłużeniem które zwalnia zakład z wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni.

bochenek

Generalnie policja powinna to uczynić "niezwłocznie", co jest dość szerokim pojęciem:))

Niestety nie raz się czeka na tą notatkę i miesiąc.

Jeśli masz blisko na policję, to pojedź tam osobiście i odbierzesz notatkę i tyle.

A na 100% jeśli do miesiąca ubezpieczalnia nie będzie miała notatki, albo potwierdzenia od sprawcy, to nie zamkną szkody.

Powołają się na art 6 KC, który mówi mniej więcej tyle, że to Ty musisz udowodnic fakt, ze nalezy Ci sie odszkodowanie - czyli ta nieszczesna notatka.

Czy slusznie sie na to powolaja, to kwestia dyskusyjna, ale nie budzi dyskusji fakt, ze faktycznie Ty musisz udowodnic, ze nalezy Ci sie to odszkodowanie.

Adam_Szkodowy

Precyzując - "niezwłocznie", ale nie później niż w ciągu 7 dni od otrzymania pisma z ubezpieczalni:)

Reguluje to kodeks postępowania administracyjnego, a dokładnie art. 217:

Art. 217. § 3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni.

Pozdrawiam 🙂

waldi1978

Witam

Mam pytanko jeszcze jedno na jaki artykuł musze sie powołać żeby policja mi wydała taką notatke bo mineło już 28 dni a oni nic nie odesłali ubezpieczalni.

I czy jeżeli napisali pismo że powołując sie na ART.86&1Kw , bedzie odrebne dochodzenie co to oznacza bo artykuł ten mówi :

"Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,

podlega karze grzywny."

Wiec sprawczyni bedzie ukarana mandatem czy jakiś sąd ją czeka ?

Bo ja rozumuje że dostanie mandat a jeżeli odmówi to sąd grodzki czy w takim wypadku jak sąd to czy jest stwierdzenie winy czy dopiero sąd potwierdzi .

Bo nie wiem co dalej robić a autko stoi i rdzewieje i tu drugie pytanie czy jak mam decyzje o szkodzie całkowitej mogę autka sie pozbyć czy nie bo sie już pogubiłem. ?

pozdrawiam 🙂

pomocprawna77

Witam.

art.86par.1 Kodeksu Wykroczeń stosuje się do kolizji drogowej. Krótko mówiąc przeciwko sprawcy zdarzenia drogowego zostanie skierowany wniosek do Sądu Grodzkiego o ukaranie z tego artykułu. Pozdrawiam