blanka33 Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Jestem właścicielką wypożyczalni gokartów ( na pedały) i rowerów w miejscowości turystycznej. Grupa kolonijna wypożyczyła kilka gokartów na odpowiedzialność opiekuna. Niestety doszło do stłuczki, dziecko wjechało w zaparkowany ( nieprawidłowo) samochód osobowy. Właściciel pojazdu nie mogąc nic wskórać u wychowawcy kolonii udał się do mnie po rekompensatę szody. Doszło do porozumienia i otrzymał kwotę, którą sobie zażyczy ł(posiadam potwierdzenie). Dodam jeszcze, że było to niewielkie uszkodzenie, właściwie rysa na bocznych drzwiach. Problem w tym, że jego ubezpieczyciel PZU żąda ode mnie kwoty ponad 2000zł. Dlaczego mam płacić za kolizję, której nie spowodowałam??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikopali Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 dlatego,że jesteś właścicielką wypożyczalni gokartów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Sprawa złożona - do zdarzenia doszło w związku z działalnością Twojego przedsiębiorstwa. Jednakże jest bezpośredni sprawca zdarzenia - kolonista, zapewne niepełnoletni. W tej sytuacji za szkodę odpowiada opiekun prawny czyli wychowawca kolonijny. Najprawdopodobniej posiada ubezpieczenie OC z tytułu opieki nad kolonistami. W związku z powyższym roszczeń za szkodę możnaby dochodzić bezpośrednio od jego ubezpieczyciela. Niestety wypłacając poszkodowanemu jakąś kwotę niejako przyjęłaś odpowiedzialność na siebie. I faktycznie, zgodnie z art 435 k.c. ponosisz odpowiedzialność za tę szkodę, chyba że udowodnisz, iż szkoda powstała m.in. z winy osoby trzeciej, za którą nie ponosisz odpowiedzialności. Pozostaje teraz "odkręcić" sprawę i "przekierować" roszczenia do wychowawcy lub jego ubezpieczyciela, bądź też, co bardziej prawdopodobne wypłacić odszkodowanie i samemu dochodzić zwrotu od wychowawcy/placówki kolonijnej.Kwota 2000zł nie musi być zawyżona, ponieważ mogło dojść tzw. cieniowanie (lakierowanie) elementów sąsiadujących i wg faktury z VAT-em to mniej więcej tyle będzie. Oczywiście z wartości szkody, którą miałabyś zwracać potrąć kwotę wypłaconą bezpośrednio poszkodowanemu, załączając kopię dowodu przyjęcia tych pieniędzy przez poszkodowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi