Jump to content
Forum Odszkodowania

Bardzo potzrebna pomoc!!!

marcin09
 Share

Recommended Posts

Mam prosbe a dokladniej mialem wypadek w pracy [pracuje na kopalni] w kwietniu 2008 zmiazdzenia palca 4 reki lewej i rana szyta palca 2 przeszedlem kilka zabiegow , polec po osteotomi korekcyjnej palca palec szczerze do niczego jest bo jest tylko przeszkadza - dzisiaj bylem na komisji w zusie otrzymalem 5% uszczerbku a lekarz orzecznik sam powiedzial ze jak jestem prawo reczny i 4 palec lewej reki jest mi nie potzrebny i to mnie bardzo zdenerwowalo bo do dalszej pracy potrzebne sa mi wszytskie palce i Chcialem sie zapytac czy jest sens sie odwlywac czy raczej niema szans na to zebym dostal cos wiecej . prosze o pomoc bo niewiem co mam zrobic moj 1 wypadek i 1 zdarzenie w takeij sytuacji z zusem

Moim zdaniem - koniecznie trzeba sie odwolac.

Wklejam Ci urywek z Rozporządzenia, tam są zawarte stawki procentowych uszczerbków - myślę, że orzecznik ZUS się pomylił....

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)

z dnia 18 grudnia 2002 r.

w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

(Dz. U. z dnia 28 grudnia 2002 r.)

L. Uszkodzenia kończyny górnej

Uwaga: Przy uszkodzeniach kończyn górnych u osób leworęcznych stopień stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu ustala się według zasad przewidzianych w tabeli, przyjmując dla uszkodzeń ręki prawej procenty ustalone dla ręki lewej, a dla uszkodzenia ręki lewej procenty ustalone dla ręki prawej.

Ł. Śródręcze i palce

Kciuk

134. Złamania i zwichnięcia kciuka (pierwszej kości śródręcza i paliczków kciuka) - w zależności od ustawienia, zniekształcenia i stopnia zaburzeń funkcji kciuka:

a) z przemieszczeniem prawy 5 - 10

lewy 3 - 8

b) z dużym przemieszczeniem i zniekształceniem prawy 10 - 20

lewy 8 - 15

Uwaga: Przy ocenie stopnia zaburzeń czynności kciuka należy brać pod uwagę przede wszystkim zdolność przeciwstawienia i chwytu.

135. Utraty w obrębie kciuka:

a) utrata opuszki prawy 5

lewy 3

b) utrata paliczka paznokciowego prawy 10

lewy 8

c) utrata paliczka paznokciowego z częścią paliczka prawy 15

podstawowego (do 2/3 długości paliczka) lewy 10

d) utrata paliczka paznokciowego i paliczka podstawowego prawy 20

poniżej 2/3 długości lub utrata obu paliczków bez kości

śródręcza lewy 15

e) utrata obu paliczków z kością śródręcza prawy 30

lewy 25

136. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie kciuka (blizny, uszkodzenia ścięgnien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:

a) ograniczenie funkcji prawy 3 - 10

lewy 1 - 8

b) znaczne ograniczenie funkcji prawy 10 - 20

lewy 8 - 15

c) upośledzenie funkcji graniczące z następstwami utraty prawy 20 - 30

kciuka lewy 15 - 25

Palec wskazujący

137. Utraty w obrębie palca wskazującego:

a) utrata opuszki prawy 5

lewy 3

b) utrata paliczka paznokciowego prawy 7

lewy 5

c) utrata paliczka paznokciowego z 1/3 dalszą paliczka prawy 8

środkowego lewy 5

d) utrata paliczka paznokciowego i środkowego powyżej 1/3 prawy 12

lewy 10

e) utrata trzech paliczków prawy 17

lewy 15

f) utrata palca wskazującego z kością śródręcza prawy 23

lewy 20

138. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palca wskazującego oraz II kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:

a) ograniczenie funkcji - w zależności od stopnia prawy 3 - 8

lewy 1 - 5

b) znaczne ograniczenie funkcji - w zależności od stopnia prawy 8 - 12

lewy 5 - 10

c) bezużyteczność palca graniczącą z utratą wskaziciela prawy 17

lewy 15

Palec trzeci, czwarty i piąty

139. Utrata całego paliczka lub części paliczka:

a) palca trzeciego i czwartego - za każdy paliczek prawy 3

lewy 2

b) palca piątego - za każdy paliczek prawy 1

lewy 1

140. Utrata palców III, IV lub V z kością śródręcza prawy 12

lewy 8

141. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palców III, IV, V i odpowiednich kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:

a) ograniczenie funkcji palca - w zależności od stopnia prawy 2

lewy 1

b) znaczne ograniczenie funkcji palca - w zależności od prawy 4

stopnia lewy 3

c) bezużyteczność palca granicząca z utratą prawy 7

lewy 5

Uwaga: Przy uszkodzeniach obejmujących większą liczbę palców globalna ocena musi być niższa niż całkowita utrata tych palców i odpowiadać stopniowi użyteczności ręki. Uszkodzenia obejmujące wszystkie palce z pełną utratą użyteczności ręki nie mogą przekroczyć dla ręki prawej 55% a dla lewej 50%.

no ale wedlog tego rozporzadzenia pisze ze bezuzytecznosc 5% palca 4 reki lewej ale tez 2 palec mial uszkodzenie w trakcie wypadku i te zabiegi martwica itp ,i palec wyglada jak(obcy) i zamiast palcow wedlod dlugosci mam 2 male bo po wycinali te kosci czy warto sie odwolac?????????????a jak to gdzie do komisju zusowskiej czy do sadu pracy?

marcinie - wlasnie dlatego podalam Ci ten urywek z przepisow, ze uwazam, ze WARTO sie odwolac.

W decyzji z ZUS powinno byc napisane gdzie sie odwolac.

Odwolanie sklada sie (jesli sie nie mylę) za posrednictwem ZUS-u, ktory wydal aktualną decyzję.

mam jeszcze 1 pytanie trzeba czekac na ta decyzje z zusu co przyjdzie i wtedy sie odwolac czy mozna sie odwolac na ta decyzje co otrzymalem w zusie po komisji, i czy mozna napisac to odrecznie na komputerze czy musi byc jakis osobny wniosek zusowski??

A jaka decyzje otrzymales? Ustna? To popros o pisemna. Odwolanie sklada sie pisemnie, nic nie wiem o osobnych wnioskach-ale nigdy nie mialam do czynienia z takim odwolaniem - najlepiej dowiedziec sie u źrodła czyli zadzwon do ZUS i spytaj KIEDY otrzymasz decyzje i gdzie i w jaki sposob mozesz sie odwolac jesli bedziesz chcial to zrobic.