Witam serdecznie. W sobotę miałem wypadek drogowy. Do mojego samochodu podczas prawidłowo wykonywanego manewru skręcania w lewo uderzył pijany motocyklista. Sprawca był nietrzeźwy, bez prawa jazdy kat.A, jechał motocyklem krosowym bez prawa poruszania sie po drodze publicznej (bez świateł, kierunkowskazów, tablic rejestracyjnych), wyprzedzał z bardzo dużą prędkością na podwójnej ciągłej, szacuje jego prędkość na około 120 km/h. Poszkodowany jest w poważnym stanie i przebywa w stanie śpiączki farmakologicznej. Jego przyjaciel poprosił mnie o wycofanie zgłoszenia szkody z PZU. Zdecydował się pokryć koszty naprawy mojego samochodu. Po przeprowadzeniu wywiadu na policji okazało się, że jest to jak najbardziej legalne i zgodziłem sie na tę propozycję. Chcę sporządzić umowę pomiędzy mną i osobą, która zdecydowała się w imieniu poszkodowanego na pokrycie kosztów naprawy mojego auta. Jest mi ono pilnie potrzebne do pracy i chciałbym jak tylko będę mógl pomóc finansowo poszkodowanemu. Jakie punkty powinieniem umieścić w umowie. Mają Państwo może wzór gotowej umowy? Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam
Prośba o pomoc- wypadek z udziałem nietrzeźwego motocklisty
Założył maradona, 23 września 2009 · 312 wyświetleń
wg mnie wybierasz najgorszy z możliwych sposobow, ale to Twoje pieniądze, możesz nimi dysponować swobodnie. Oczywiście nikt podobnych wzorów nie ma, bo to jednostkowy przypadek, więc musisz sam stworzyć własną umowę cywilno-prawną. Podejrzewam jednak, że wkrótce pojawisz się znów na forum pytając co zrobić gdy nie możesz wyegzekwować tejże umowy.