Jump to content
Forum Odszkodowania

Mandat!!!

Recommended Posts

Witam

Oto ma taki problem:

Ostatnio dostałem mandat w wysokości 400zł. Przyjołem ten mandat. Lacz po przemyśleniu sprawy nie zgadam sie z tym mandatem i chce sie odwołać.

Co musze zronić aby sie odwołać?

I czy mam zapłacić tem mandat?

Prosze o szybka pomoc bo od otrzymania mandatu moge sie odwołać do 7 dni a to była niedziela.

Z góry dzieki

• 2 weeks later...

Odwolac sie juz jako tako nie mozesz.. podpisales wiec przyznales sie do winy..

jedyne co mozesz zrobic to napisac pismo do Komendanta Wojewodzkiego Policji w woj w jakim dostales mandat - jesli byla to policja lub do Prezydenta Miasta - jesli mandat dostales od strazy miejskiej..

Konkretnie go umowtywuj i popraos o rozlozenie na raty..

Mandat podpisany - faktycznie staje sie prawomocny.

Z tym, ze "odwolac" sie jak najbardziej mozesz - wlasnie w ciagu tych 7 dni.

Z tym, ze nie pismo do komendanta policji, bo on nie ma takiem mocy, a do Sądu właściwego terytorialnie - lekka roznica, ale ma ogromne znaczenie sucha:))))

A odwolac sie mozesz w przypadku, gdy popelniony czyn nie byl wykroczeniem - tylko wtedy masz szanse w sadzie na odrzucenie tego mandatu.

Pisz pisemko do Sądu i oisz sytuacje i umotywuj to jakos, ze uwazasz, ze czyn nie byl wykroczeniem:)))

Inna sprawa, ze nie jest niestety latwo w takim wypadku

no i znowu lekkie sprostowanie suchej - przepraszam, niedoczytalem dokladnie w pierwszym Twoim poscie:)

Nie wiem, jak w przypadku strazy miejskich(gminnych), tam moze jest mozliwe rozlozenie takiego mandatu przez prezydenta, czy innego staroste na raty - byc moze.

Jednak w przypadku mandatu nalozonego przez Policje komendant wojewodzki z tego co mi wiadomo moze sobie nagwizdac a nie rozkladac na raty:)))

Wszytskie mandaty nalozone przez Policje ida na konto Urzedu Wojewodzkiego,a nie policji, wiec komendant nie ma nad tym zadnej wladzy.

Co najwyzej ktos w Urzedzie Wojewodzkim moze jest wladny rozlozyc to na raty, ale przyznam szczerze, ze nie slyszalem o takim przypadku:)

Tyle gwoli sprostowania:)