Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Problem ze zwrotem kosztow wynajmu pojazdu zastepczego-HDI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, otóż miałem firmowym samochodem szkode z oc sprawcy HDI, za szkode wypłacili (szkoda calkowita ) Zglosilem im wynajem samochodu zastepczego , ktory był mi niezbędny do zarabiania . Samochód wynajałem na 17 dni ,zapłaciłem brutto ok 3500 zł, przedstawiłem fakture oraz ksiazke przebiegu pojazdu bo sobie tak zazyczyli (nie wiem po co - inny ubezpieczyciel jak mialem wczesniej rozbite auto tego nie wymagal ) a ubezpieczalnia wypłacila mi tylko of 1700zl netto , tlumaczac sie tym ze maja swoje wzory do wyliczenia ile sie mi rzeczywiscie nalezy (przeslali jakis dokument wyliczenia kosztow tego wynajmu , nie zanegowali w nim ilosci dni wynajmu)

Jestem w plecy ok 1100zl netto czy moge jaoks odzyskac od nich ta kwote ???

Pozdrawiam

Samochod byl tej samej klasy co uszkodzony. Nie zanegowali nic z faktury wynajecia (ani klasy samochodu jak i dlugosci okresu wynajmu ) Przyslali tylko pismo z wyliczeniem wedlug nich kosztu wynajmu samochodu - wedlug ich algorytmu. Pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem. W rozmowie telefonicznej powolali sie na paragraf 354 p.1

Art. 354. § 1. Dłużnik powinien wykonać zobowiązanie zgodnie z jego treścią i w sposób odpowiadający jego celowi społeczno-gospodarczemu oraz zasadom współżycia społecznego, a jeżeli istnieją w tym zakresie ustalone zwyczaje - także w sposób odpowiadający tym zwyczajom.

HDI jako jedyna znana mi firma ubezpieczeniowa korzysta ze wzoru, który opiera się na założeniu, że skoro auto poszkodowanego nie jest użytkowane to nie zużywa się, a w związku z tym poszkodowany osiąga dochód, który pomniejsza stratę z tytułu konieczności wynajmu pojazdu zastępczego. Wysokość tego "dochodu" określana jest na podstawie liczby kilometrów przejechanych przez pojazd zastępczy razy stawka za kilometr taka jak ustalona do określania kosztów użytkowania pojazdu prywatnego do celów firmowych. Na podstawie tego wzoru 100% kosztów wynajmu możliwe jest do uzyskania jedynie w przypadku gdyby wynajęty pojazd nie przejechał ani jednego kilometra!!! Przy dużych przebiegach na podstawie tego wzoru poszkodowany osiąga "taki dochód", że powinien dopłacać za wynajęcie pojazdu zastępczego (oczywiście niezależnie od pokrycia kosztów wynajmu)!!! W tym wypadku HDI wspaniałomyślnie "darowuje" ten "zysk"

ABSURD! Złóż odwołanie do Centrali, jak się nie powiedzie dochodź swoich racji w sądzie!

Albert Einstein mawiał: tylko dwie rzeczy są nieskończone: "Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej". Na dzień dzisiejszy możnaby dodać do tej listy - pazerność firm ubezpieczeniowych, niestety oczywiście poparta głupotą.

Z wyliczeń według przytoczonego wzoru wynika, że Twój samochód gdyby jeździł, to straciłby na wartości ok. 1100 zł. W ciągu 17 dni to przejechałeś pewnie 1000 - 2000 km. Strach pomyśleć ile traci samochód na wartości według tego "odkrywczego" wzoru po przejechaniu np. 100 000 km... W odwołaniu powinieneś wykazać niedorzeczność stosowania takiego wzoru udowadniając np. to co napisałem powyżej. Jeżeli chodzi o przepisy to powołać się możesz również na cytowany art. 354 k.c.! Treścią zobowiązania jest rekompensata poniesionych nakładów koniecznych do zapewnienia niezbędnej działalności prowadzonego przedsiębiorstwa. Oczywiście należy także mieć na względzie wartość ewentualnej straty, jaka wystąpiłaby gdyby pojazdu nie wynajęto. Jeżli pozostaje ona w rażąco niskiej dysproporcji w stosunku do kosztów wynajmu

to w tej sytuacji można mówić o braku zasadności poniesienia nakładów na wynajem. Ale w tym przypadku nie to jest przedmiotem korekty. Ponadto według "ustalonych zwyczajów" firmy ubezpieczeniowe nie stosują tego typu wzorów i jeżeli nie mają zastrzeżeń co do zasadności najmu, ilości dni oraz stawki to zwracają pełną kwotę bez żadnych potrąceń. Jako dowód możesz podać przykład wypłaty przez ubezpieczyciela pełnej kwoty za wynajem pojazdu zastępczego w czasie likwidacji wcześniejszej szkody.