uraz kręgosłupa w pracy

Założył sylawaw, 24 września 2009 · 962 wyświetlenia

sylawaw

Mąż doznał urazu kręgosłupa, a konkretnie naderwania mięśni kręgosłupa ( jak stwierdził lekarz prowazący) w czasie pracy. W związku z tym traktowane to było jako wypadek przy pracy. Zostały złożone dokumenty do ZUS o wypłatę odszkodowania z tytułu tego wypadku. Niestety ZUS podjął decyzję odmowną , a w uzasadnieniu podał:

" W świetle powyższego opisane zdarzenie nie jest wypadkiem przy pracy z uwagi na brak wystąpienia urazu w rozumieniu ustawy wypadkowej jako skutek wypadku"

Proszę odpowiedzieć, czy decyzja ta jest słuszna? Czy w ziązku z tym nie należy się odszkodowanie?

pik27
Witam.Może pomogę.Przeszedłem w styczniu operację kręgosłupa po przeciążeniu w pracy.Na moje pytanie (już w szpitalu ale przed operacją) o stwierdzenie zdarzenia jako wypadek przy pracy BHP odpowiedziało,że nie uzna mi tego jako wypadek ze względu na to,że po zmianie przepisów tzw. ustawy wypadkowej (chyba w 2002, musza być spełnione cztery warunki:nagłość,przyczyna zewnętrzna,związek z pracą,uraz)ZUS nie uznaje takich przypadków jako wypadek.Jeżeli nawet pracodawca byłby przychylny uznać zdarzenie za wypadek(w małych firmach ma decydujący głos w komisji powypadkowej) ,to po zakończeniu leczenia będę stawał na komisję (tak jak Pani mąż) i ZUS może tego nie uznać za wypadek i nie przyznać odszkodowania. Nie uznanie będzie skutkowało koniecznością zwrócenia wypłaconych pieniędzy za okres zwolnienia (konkretnie różnicy 20%;wypadkowe jest wypłacane w 100% jeżeli jest to zwykłe zwolnienie 80%;za pobyt w szpitalu lub sanatorium 75%).Nie wierzyłem w to i po powrocie do domu zacząłem szukać w internecie.W rozmowach z BHP powoływałem się na decyzje sądów na co otrzymałem odpowiedź że nie znajdę pozytywnego orzecznictwa po dacie zmiany ustawy.I tak jest rzeczywiście.Jeszcze bardzo ważną rzeczą jest co napisał lekarz prowadzący w historii choroby,wypisie ze szpitala itp.Ja miałem kod choroby M51 co oznacza "CHOROBY KRĄŻKÓW MIĘDZYKRĘGOWYCH I INNYCH Z USZKODZENIEM KORZENI NERWÓW RDZENIOWYCH".Po rozmowach z pracodawcą i BHP dostałem protokół nie uznający zdarzenia jako wypadek przez ten właśnie kod CHOROBY ,czyli CHOROBA NIE URAZ .przypuszczam że w przypadku Pani męża może być podobnie.ZUS takie zdarzenia (tak słyszałem) traktuje jako schorzenia istniejące chyba że we wszystkich dokumentach jest konkretnie URAZ Zawsze można powołać biegłego i odwołać się do sądu(tylko nie wiem czy pracy czy cywilnego),ale jeżeli kiedykolwiek Pani mąż był u lekarza z bólem kręgosłupa to ZUS może to wyciągnąć i stwierdzić,że to choroba. Za 1,5 miesiąca wracam do pracy (zwolnienie 182dni,świadczenie rehabilitacyjne 120dni) mam nadzieję już nigdy przez ten bajzel nie będę przechodził.mam nadzieję że pomogłem.Jeżeli będę mógł to odpowiem na pytania.Pozdrawiam i zdrowia życzę.
sylawaw

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Tak jak Pan mówi, miał mąż już wcześniej wizyty u lekarza z bólem kręgosłupa, więc odpowiedź jest jasna.

Mam tylko nadzieję że nie będzie trzeba zwracać różnicy wypłaty między 100% a 80%, ponieważ oni nie kwestionują tego że nie był to wypadek przy pracy, tylko że nie jest to uraz więc nie należy się jednorazowe odszkodowanie.

Pozdrawiam

keri

rusłan napisał(a):

Podczas pracy doznałem przeciążenia kręgosłupa w odcinku lędżwiowo - krzyżowym .Na stanowisku pracuję od ok.10 lat jako pracownik fizyczny . Na zwolnieniu przebywałem ok.150 dni. Wypadek został zakwalifikowany jako wypadek przy pracy. Badania TK kręgosłupa wykazało mi poziom L3/L4 guzek Schmorla w trzonie kręgu L4, poziom L4/L5 dyskretne wyciągnięcie przednich krawędzi trzonów kręgów , DOOTWOROWE lewe szerokopodstawne uwypuklenie wielkości ok. 3 mm krążka międzykręgowego,poziom L5/S1 obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowej w części tylnej , zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych , centralne dokanałowe uwypuklenie 5 mm krążka międzykręgowego W mijającym tygodniu przeszedłem komisję lekarską ZUS , który stwierdził 5 % ( mój uraz mieści się w tabeli ZUS między od 5 - do 25 % ) długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Z wydaną decyzją się nie zgadzam ponieważ codziennie dokucza mi ból . Moje pytanie brzmi : czy jeśli się odwołam od decyzji ( wiem że mam na to 14 dni ),ZUS może mi zmniejszyć uszczerbek na zdrowiu ,albo o ile jest w stanie mi go zwiększyć

szkoda

keri napisał(a):

rusłan napisał(a):

Podczas pracy doznałem przeciążenia kręgosłupa w odcinku lędżwiowo - krzyżowym .Na stanowisku pracuję od ok.10 lat jako pracownik fizyczny . Na zwolnieniu przebywałem ok.150 dni. Wypadek został zakwalifikowany jako wypadek przy pracy. Badania TK kręgosłupa wykazało mi poziom L3/L4 guzek Schmorla w trzonie kręgu L4, poziom L4/L5 dyskretne wyciągnięcie przednich krawędzi trzonów kręgów , DOOTWOROWE lewe szerokopodstawne uwypuklenie wielkości ok. 3 mm krążka międzykręgowego,poziom L5/S1 obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowej w części tylnej , zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych , centralne dokanałowe uwypuklenie 5 mm krążka międzykręgowego W mijającym tygodniu przeszedłem komisję lekarską ZUS , który stwierdził 5 % ( mój uraz mieści się w tabeli ZUS między od 5 - do 25 % ) długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Z wydaną decyzją się nie zgadzam ponieważ codziennie dokucza mi ból . Moje pytanie brzmi : czy jeśli się odwołam od decyzji ( wiem że mam na to 14 dni ),ZUS może mi zmniejszyć uszczerbek na zdrowiu ,albo o ile jest w stanie mi go zwiększyć

1) Nie ma podstaw do zmniejszenia trwałego uszczerbku na zdrowiu skoro tylko Pan złoży odwołanie od decyzji.

Feliks
Dzień dobry. Podczas pracy doznałem urazu kręgosłupa i zostało to uznane jako wypadek przy pracy. Zgłosiłem szkodę do ZUS i przyznano 6% ale zmniejszono je do 4% ponieważ w dokumentach medycznych znajdują się informacje, że już wcześniej miałem zwyrodnienia w kręgosłupie. Czy ZUS miał prawo zmniejszyć ten procent? Czy jeśli w zdarzeniu jest wina pracodawcy i wskazano to w protokole, to mogę się starać o odszkodowanie z OC pracodawcy? Czy ubezpieczyciel też będzie mógł zmniejszyć odszkodowanie przez te zwyrodnienia? Pozdrawiam, Feliks
polny-wiatr30

Witam serdecznie,

po uzyskaniu orzeczenia lekarskiego i decyzji z ZUS poszkodowany ma 14 dni nalink zewnętrzny zablokowany. Nie opisał Pan dokładniej jakiego link zewnętrzny zablokowany Pan doznał, więc nie mogę podpowiedzieć jaki uszczerbek będzie adekwatny.

Niestety zarówno ZUS jak i ubezpieczyciel OC czy NNW mogą zmniejszyć uszczerbek z powodu stwierdzonych zwyrodnień kręgosłupa. Proszę pamiętać, że odszkodowanie nie jest przyznawane za sam fakt wystąpienia wypadku czy urazu tylko tego jaki ten wypadek będzie miał stałe i długotrwałe skutki zdrowotne oraz jak pogorszony będzie stan zdrowia po zakończeniu leczenia. Jeśli więc dalej boli Pana kręgosłup i ma Pan inne z nim związane problemy, to częściowo jest to winą zwyrodnień a częściowo wypadku przy pracy.

Jeśli w zdarzeniu można odnaleźć winę pracodawcy i ma Pan na to dowody (wskazanie w protokole powypadkowym , oświadczenia innych pracowników, zdjęcia) to można starać się o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy. Polecam lekturę naszego link zewnętrzny zablokowany w tym temacie.

Życzę powodzenia oraz dużo zdrowia.

Pozdrawiam,

polny-wiatr30