Jump to content
Forum Odszkodowania

NNW a alkohol

serg17
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Moja dziewczyna złamała ostatnio nogę podczas jednej z imprez na plaży. Jest ubezpieczona w Compensie na ub. nnw w Polsce do 25 000 - umowa wyklucza jednak wypłatę odszkodowania osobom po spożyciu. Sęk w tym, że wypiła tylko szampana no ale... Przyjechała karetka, kobieta została zabrana na SOR. W karcie informacyjnej z SORu nie napisano, że spożywała alkohol.

I teraz pytanie: czy jeżeli ubezpieczyciel zastrzegł sobie w umowie, że nnw nie obejmuje przypadków po spożyciu, ma prawo jakoś to udowadniać? Nie pobierano jej krwi, nikt nie badał alkomatem - w końcu to nie sprawa karna ani prowadzenie pojazdu... Czy wobec tego lekarz miał prawo tak wpisać w kartę ambulatoryjną bez badania? (a nie wpisać tego w karcie informacyjnej...)

Chcemy się dowiedzieć czy warto w ogóle wysyłać wniosek. Dzięki za odpowiedź.

Tego właśnie nie wiem. Dokumentacja będzie dostępna po zakończeniu leczenia.

W zasadzie pytanie jest następujące - czy lekarz/pogotowie ma prawo wpisać "pacjentka pod wpływem alkoholu" w przypadku, gdy nie wykona żadnych badań? Organoleptycznie... to sobie chyba można napisać.. palcem na wodzie, huh?

serg17 wrote:
W zasadzie pytanie jest następujące - czy lekarz/pogotowie ma prawo wpisać "pacjentka pod wpływem alkoholu" w przypadku, gdy nie wykona żadnych badań? Organoleptycznie... to sobie chyba można napisać.. palcem na wodzie, huh?
To wszystko zależy jaki procent alkoholu był w organiżmie, jezeli nie zrobiono badan pod tym katem to znaczy, ze nie był to stan nietrzeżwosci, tylko stan wskazujący na spozycie alkoholu.Nie musisz nic udowadniac.Wiem od bieglego sądowego, ze stan nietrzeżwosci liczy się od 0,22 prom u kierowców a u osob pozostalych 0,5 promila.
Zawsze mozesz sie wyprzec tego , mogla spożyć jakies leki na bazie alkoholu lub spożyc większa ilość owoców i oddech bedzie podobny do oddechu po alkoholu, skoro nie ma badan sprawe masz czysta i nie przyznawaj sie do tego.Wyniki takich badan szpital wydaje tylko na Twoją prosbe.

serg17 wrote:
Osoba zainteresowana ma zawsze prawo wglądu do dokumentacji.Popros o kserokopie dokumentacji.

nikopali - pełną nie ograniczoną wiedzę i nieomylność zostawiam TObie

synonimy słowa sądzić - mniemać, twierdzić, uważać, wychodzić z założenia ;)

poraża mnie twoja wiedza, inteligencja, klasa, sposób bycia i konwersacji

tak jak mówiłem nie zamierzam z tobą polemizować bo żyje wedle powiedzenia - nie kłuć się z głupim bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem

jednego mogę pogratulować - zostawiam te forum Tobie abyś mogła dalej błyszczeć wiedzą ja wracam za biurko do mojego "sępowania" ;)

tak bardzo cie razi to,że jeżeli coś wiem to staram sie pomóc????ja nie biorę pieniędzy a niestety po wypadku swoim i dwukrotnym córki mam duże doświadczenie nawet z taką firmą jak twoja...