marcinek26 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam chciałbym się dowiedzieć ile % uszczerbku na zdrowiu dostane na za : ,,ostry krwiak nadtwardówkowy okolicy czołowo-ciemieniowej lewej. Złamanie kości ciemieniowej lewej,, tak chociaż orientacyjnie ... z góry dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikopali Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 ciężko nawet orjentacyjnie;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek26 Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 5 ? 10 ? 15 ? tak tylko na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Poczytaj forum i będziesz wiedział, że nie jest Ci nikt w stanie określić Twojego uszczerbku na zdrowiu po jednym poście. To nie butelka piwa, że google wskaże jaka jest cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka1661348212 Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_ZYCIE_SA/Tabela_uszczerbkow.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikopali Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 są rożne tabele ta podana przez Agniesiao9 to pzu i chyba najniższe procenty nie sugeruj się tym zbytnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabros Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 W maju idąc na skróty na BP poślizgnąłem się na trawie i zerwałem więzadło rzepki. Rozpoznano w szpitalu s86.8, przeszedłem zabieg szycia. Orteza 6 tyg. W Sierpniu i Wrześniu spędziłem 6 tyg. na rehabilitacji. Osiągnąłem ruchomość nogi ponad 90%, jednak ciągle odczuwany był straszliwy ból. Wizyta u 2 poważanych ortopedów, tak ma być. Wizyta u 3 zalecenie zrobienia usg i rtg. Okazało się ze szpital w którym bylem operowany zapomniał mnie poinformować o założonej pętli drucianej wokoło kolana. Szpital nie napisał na wypisie o zastosowanym leczeniu, umieszczonym cerklarzu. Zgłosiłem się po odpis protokółu pooperacyjnego. Eureka, gorzej że cerlarz w trakcie walki z ruchomością pękł i szpital zafundował mi 6 bolesnych miesięcy wbijania się drutu w kość piszczelową. 02.01.20 przeszedłem drugą operację usunięcia drutu. icd10 t95.5 icd9 78.626 . usg kolana wskazało: przerost błony maziowej I/II, udo przy rzepce entezopatia, zatarcie struktur włókien, zwapnienia,liczne entezofity, kaletka obrzęk/pogrubienia, obrzęk tkanki podskórnej, troczek boczny i przyśrodkowy - zmiany przeciążeniowe, zwapnienia kostne przyczepu do rzepki, więzadło rzepki liczne blizny zwapnienia i deformacje.położenie rzepki, tendencje do ustawienia bocznego więzadła boczne cechy przeciążeniowe łękotki cechy zwyrodnieniowe chondromolacja III stopnia MFC/LFC IIstopnia. Do tego zanik mięśni i ubytek wyprostu.bóle niestabilność przy chodzeniu po schodach Dostałem kwit o zakończonym leczeniu i informację o artroskopii w najbliższym czasie Lekarz orzecznik dał mi za to 7%, co wydaje mi się kwotą stanowczo za małą. Biorąc pod uwagę liczne powikłania, mój wiek 33 i mocno ograniczone wykonywanie zawodu kierowcy zawodowego dodatkowo nie uznano 3 dniowego pobytu w szpitalu i 6 tyg. szpitalnej rehabilitacji. MAM P PLUS 1%= 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Witam serdecznie, z opisu wynika, że był to nieszczęśliwy wypadek, więc odszkodowanie można uzyskać tylko z indywidualnej albo grupowej polisy od następstw nieszczęśliwych wypadków. Takie polisy niestety nie są standardowe więc wysokość odszkodowania zależy od zawartej polisy i Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. Warto więc sprawdzić w tabeli uszczerbku dołączonej do polisy, jaki przedział procentowy jest przewidywany dla danego obrażenia. Tego typu obrażenia charakteryzują się dużym rozstrzałem procentowym, bo uszczerbek zależy od bardzo wielu czynników. Nie mogę więc napisać bez wglądu w komplet dokumentów, czy ten przyznany % jest wyliczony poprawnie. Wysyłam artykuł w temacie urazu nóg, może będzie pomocny. Tak czy inaczej niestety stałą praktyką ubezpieczycieli jest zaniżanie odszkodowań. Pierwsze decyzje są często zaniżone. Radzę więc wystosować pisemne odwołanie do ubezpieczyciela z ponownym opisem skutków zdarzenia. Proszę dokładnie i merytorycznie opisać uraz oraz negatywne konsekwencje dla zdrowia i życia codziennego. Życzę zdrowia oraz powodzenia. W razie dalszych pytań zapraszam do wysłania zgłoszenia lub odpowiedzi na forum. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabros Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Dziękuję za odpowiedz. W takim razie zapisałem się jeszcze na rezonans w celu lepszego zobrazowania stanu faktycznego kolana. Mimo wszystko mam jeszcze pytania. 1. Posiadam ubezpieczenie pzu typu PPlus 25000 1%=6%, czy takie ubezpieczenie obejmuje także zadośćuczynienie za stracone dochody. W trakcie wypadku byłem po pracy więc ZUS, nie uznaje. 2. Mam mocno ograniczona możliwość zawodu, wczesniej woziłem ADR, teraz ludzi autobusem. Nie jestem w stanie podjąć ryzyka kierowaniem pojazdem gabarytowych. Czy jakieś dodatki za potrzebę przekwalifikowania? 3. Jak się dowiedzieć o poprawności przeprowadzonego zabiegu? Byłem już u kilku specjalistów ortopedów, jak i chirurgów ortopedii i każdy mimochodem dopytuje kto mi to tak zrobił? Dając do zrozumienia, że mój stan nie wynika do końca tylko z kontuzji. Jeden chirurg pokusił się nawet o stwierdzenie , że jest to mocno przestarzała metoda i u niego na oddziale już dawno się tak nie robi. 4. Po przybyciu na SOR szpitala brodnowskiego, zostałem zaopatrzony i odesłany do domu, z ogromnym bólem i zerwanym więzadłem rzepki. Na SOR powiedziano mi że mam czekać na telefon następnego dnia bo nie mają miejsc. Minol dzien, dwa cisza, nikt nie odbiera jak dzwonię. Pojechałem po pomoc do Otwocka odesłano mnie z kwitem to samo na Banacha. Więc po tygodniu wybrałem się w bólach na oddzial. I tam info. że w ogóle nie mają moich papierów i mnie nie było u nich. Dopiero zawołali lekarza, powiedział cyt. " A był taki jeden z zerwanym więzadłem proszę przyjąć jutro". Po operacji powiedziano mi że dla nich temat jest zamknięty i teraz to nam sobie radzić bo oni nie mają miejsc na rehabilitację. Nie powiedziano mi też o założonym popregu przez co przeszedłem długa i bolesna rechabilitacje. Od gięcia nogi drut pękł i wbijał mi się w kość strzałkowa, zostalo to zdjagnozowane dopiero w grudniu. I teraz pytanie czy można gdzieś złożyć skargę za zaniechania i nie informowanie pacjenta o zastosowanym leczeniu, co doprowadziło do przewlekłego bólu i stanu zapalnego. Który mam nawet dzisiaj, wczoraj byłem u ortopedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Witam serdecznie, postaram się odpowiedzieć na powyższe pytania: 1. Nie mając wglądu do polisy i ogólnych warunków ubezpieczenia nie mogę powiedzieć nic na pewno, ale większość polis indywidualnych czy grupowych nie obejmuje swoją ochroną utraconych dochodów. Uzyskujemy tylko świadczenie za uszczerbek na zdrowiu i w przypadku polisy rozszerzonej również za pobyt w szpitalu czy zabieg operacyjny. 2. Niestety polisy indywidualne czy grupowe nie pokrywają kosztów przekwalifikowania do innego zawodu. 3. Nie jestem lekarzem, wiec ciężko mi się odnieść do uchybień lekarza prowadzącego. Radziłabym udać się do jakiegoś renomowanego specjalisty wraz z dokumentami medycznymi i poprosić o wystanie opinii w temacie jakości wcześniejszego leczenia. Dobrze by było, aby lekarz w zaświadczeniu wskazał, jak powinno przebiegać prawidłowe leczenie i jaki to mogło mieć wpływ na obecny stan zdrowia. 4. Jeżeli w skutek zaniedbania albo błędu lekarza doszło do błędu medycznego, można zgłosić szkodę do placówki i zażądać odszkodowania. Dotyczy to jednak sytuacji w których błąd lekarza jest potwierdzony u spowodował on większy uszczerbek na zdrowiu niż normalnie po tego typu zdarzeniu. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi