Wartość rynkowa pojazdu

Założył mar-ksz, 15 października 2011 · 390 wyświetleń

mar-ksz

Witam

Szkoda całkowita określona przez TU sprawcy wypadku. Według arkuszu ustalenia wartości pojazdu w stanie uszkodzonym sporządzonym przez TU mam takie informacje:

* wartość pojazdu nieuszkodzonego 12400

* -//- -//- uszkodzonego 3321

* różnica wartość 9100

Natomiast w wycenia ma wypisane tak:

# wyposażenie dodatkowe

* instalacja gazowa 826

* kierownica skórzana 52

* kierownica sportowa 65

* światła p/mgielne przednie 52

# korekty

* wartość bazowa brutto 12650

* korekta za wyposażenie dodatkowe 995

* korekta za pierwszą rejestrację 82

* korekta za przebieg -561

* korekty różne -789

w tym indywidualny zakup za granicą -6% wartość -789

Dalej napisane: wartość rynkowa brutto wynosi 12400 w tym VAT 23%

Otrzymałem wyliczoną różnicę od TU. Z racji auto kasacji pojazdu nie otrzymałem żadnych pieniędzy- napisałem pismo do TU o uzupełnienie odszkodowania o wyliczoną przez nich wartość wraku.

Pytanie: 1 Czy TU zwróci mi całą kwotę za wrak wykazaną w ich wycenie?

2 Czy kwota wyposażenia dodatkowa wykazana przez TU nie powinna być przypadkiem doliczona do wartość rynkowej pojazdu?

3 Skąd ta różnica: wartość bazowa brutto 12650 a wartość rynkowa brutto 12400 wykazana w wycenie?

Miszka

1. A dlaczego oddał Pan za darmo wrak do auto-kasacji ? przecież należało go sprzedać. Są firmy i ludzie kupujące uszkodzone pojazdy. TU nic nie dopłac.

2.Kwota z tytułu wyposażenia dodatkowego została doliczona do wartości rynkowej.

3.Wartość rynkowa konkretnego pojazdu to wartość bazowa przeciętnego pojazdu z uwzględnieniem korekt na plus i na minus dotyczacych konkretnego pojazdu. W tym wypadku były korekty na plus (wyposażenie, data 1 rej) i na minus (import prywatny, ponadnormatywny przebieg).

Marek
Jak wyżej. Jedynie bym sprawdził czy przy współczynniku link zewnętrzny zablokowany nie ma gwiazdki i ile on wynosi w przedmiotowym wyliczeniu.
mar-ksz

Problem w tym, że nie było chętnego na wrak samochodu. A on z kolei wcześniej był na parkingu. Już w trakcie likwidacji szkody szukałem kupca i bez powodzenia. A trzymać samochód dalej na parkingu i czekać nie wiadomo ile na kupca to nieopłacalne bo ponosiłbym tylko dodatkowe koszty za parkowanie.

TU powiedziało, że jeśli auto będzie przekazane do auto kasacji i ja za to nie wezmę nawet żądnych pieniędzy to zwrócą mi tą wartość wraku wyliczoną przez nich. Czy w takim razie wprowadzili mnie w błąd i nie dostanę tych pieniędzy

Marek
Należy wyrejestrować samochód i dokument zezłomowania i wyrejestrowania przedstawić do TU z prośbą o dopłatę za potrącone pozostałości.
szkodnik
W wycenie pominięto stan opon. Jeżeli miały one wysokość bieżnika 6 - 8 mm to wpłynie to dodatnio na wartość samochodu. Jeżeli bieżnik ma 5 mm lub mniej to siedziałbym cicho ... Czy samochód nie ma przypadkiem lakieru metalizowanego?