bartasg Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 Witam, Posiadam Opla Cors B ubezpieczona AC w MTU. Zdarzyl mi się nastepujacy incydent: mam auto zaparkowane pod blokiem, gdy wychodzę rano patrze ze auto jest pukniete, ewidentne "wjechanie w dupe". Sytuacja musiala zdarzyc sie w nocy. Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji, proszę powiedzcie czy mam prawo domagać się odszkodowania i czy należy zawiadamiac MTU o szkodzie skoro posiadam ubezpieczenie OC+AC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Go Pablo Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 Witam Samochód jest naprawiany z AC... Rzeczoznawca z Generali podchodził do wyceny chyba z 3 razy, auto zostało uderzone w lewe przednie koło, wg mnie serwis który ma naprawiać auto prawdopodobnie wyciągnął moje dobre części zamieniając je uszkodzonymi, w celu zawyżenia szkody... Prawdopodobnie ten serwis chce zarobić na ubezpieczalni (Generali). Po wypłacie odszkodowania włożą spowrotem moje dobre częsci które zamienili i już sa zarobieni o wartość tych częśći Przez to wszystko wycena wstępnie wyniosła aż na około 15000zł przekraczając 70% wartości auta... prawdopodobnie będzie uwzględniona szkoda całkowita... Naprawa auta jest nie ruszona, a wypłata odszkodowania (wycena) trwa już prawie 30 dni... Nikt mnie nie powiadomił o możliwości bycia obecnym przy oględzinach rzeczoznawcy... czy to jest właściwe?? Ja chce aby był naprawiony samochód i jestem na 100% pewien że trwa to tak dlugo bowiem jest zawyżona wartość usterki... Co mogę z tym zrobić...?? Z góry przepraszam za chaotyczny opis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 1. oddałeś auto, podpisałeś cesję na warsztat, to nie dziw się, ,że sami zgłaszali dodatkowe oględziny. Mogłeś zastrzec, że chcesz być obecny. Dziwne podejście, najpierw chciałeś żeby sami zajęli się wszystkim, a teraz pretensje. Sorki, ale wyłącznie do siebie2. oględziny powtórne to normalka, 3 i więcej rzadziej, ale też się zdarza, więc nie wywodź z tego niewłaściwych wniosków, zwłaszcza, że rzeczoznawcy często zastrzegają weryfikację po demontażu, czy pomiarach3. wszystkie wymienione części są Twoją własnością, więc też możesz być "zarobiony" jeśli masz oczywiście rację4. jeśli zachodzi szkoda całkowita, to będzie Ci teraz ciężko odwrócić sprawę. Możesz oczywiście zabrać pojazd z obecnego wrsztatu i spróbować wyjaśniać w generali. Najpierw jednak zorientowałbym się, biorąc ewentualnie kogoś kto zna się na rzeczy, czy masz wogóle rację, bo może to Twoje przekonanie ma niewiele wspólnego z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mmagda Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Proszę o radę... Jakiś czas temu mój ojciec miał wypadek, samochód rozbity. AC mamy w Compensie. Auto ubezpieczone było na 54 tys. Rzeczoznawca wycenił naprawę na 90 tys. tak więc wypłacone ma być ubezpieczenie w kwocie 34 tys. + wrak. (Wrak wyceniono na ok.14 tys.) Tylko teraz... pojawia się problem ze sprzedażą wraku, ponieważ ceny jakie nam oferują to niespełna połowa tego na ile go wyceniono. Co w takiej sytuacji? Czy możemy żądać od Compensy wypłaty całości ubezpieczenia bez tego wraku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 a sprawcą wypadku był Twój ojciec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 no odszkodowanie dostaniesz tylko z AC.Innej mozliwosci nie masz - no chyba, ze uda sie odnalezc sprawce, co jest praktycznie niestety niemozliwe:)Tak wiec zglaszaj szkode z AC i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartasg Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Czyli rozumiem szanse na otrzymanie odszkodowania z tytulu AC mam spore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 no czemu uwazasz, ze spore tylko?Po to właśnie jest AC.NA 100% dostaniesz to odszkodowanie, bo po to właśnie je płacisz:)Chyba, ze uda Ci sie wypatrzec jakiegos sasiada, przez przypadek jego auto ma pasujące uszkodzenia:))) Tak wiec dzwon do mtu i zglaszaj szkode i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi