Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

WYPOWIEDZENIE UMOWY OC I AC W PZU. PROSZE O PODPOWIEDŹ

pijo67
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Mam problem z PZU i nie bardzo wiem jak go rozwiązać.

Mianowicie wymówiłem dalsze ubezpieczenie OC i AC w PZU, rezygnacje(po konsultacji telefonicznej z biurem obsługi klienta) przesłałem mailem. Okazało się po 3,5 m-ca iż dostałem wezwanie do zapłaty za ubezpieczenie. Mój mail zaginą, tak mi powiedziano i nie sa w stanie go odnaleźć, ja swojego również wykasowałem bo uważałem ze jeśli z firmy tak "poważnej" jak PZU nie przyszła żadne info po takim czasie wiec rezygnacje przyjęto. Rozmawiałem z biurem windykacji gdzie jedyna forma rozmowy było tylko płacić, nie ma żadnej możliwości odwrotu, o straszeniu nie wspomnę. W związku z tym mam pytania do szanownych forumowiczów a mianowicie, jak dochodzić swoich racji? do kogo się zwrócić o pomoc? czy składka AC również podlega przepisom o obowiązkowej zapłacie czy tylko OC? czy pisać zażalenie do centrali PZU czy do oddział? bardzo proszę o pomoc, może ktoś już przeżył podobną sytuację i podzieli się ze mną swoją wiedzą.

przede wszystkim: musisz mieć kopię dowodu wypowiedzenia, w większości TU osobiście terzeba się zjawić, nie mailowo ani nie pocztą/kurierem (pieczęć "wpłynęło.....)

możesz spróbować dowiedzeć się jak posiadasz już kopię rezygnacji do rzecznika ubezpieczonych....

ale nie widzę dużych szans.... jak nie masz kopii wypowiedzenia....

ja tam kiedys przemilczalem taka sytuacje,a jak przyszedl koles ktory mnie ubezpieczal to mu tylko pokazalem ubezpieczenie aktualne z warty,ale po roku wrocilem z podkulonem ogonem,i stwierdzam po mojej 20letniej karierze po ubezpieczycielach za PZU jest bezkonkurecyjne!!!! wole 50-100zl wiecej zplacic i spac spokojniea!!! a najgorsze sa firmy na "telefon"! ludzie ubezpiecza np. w link4 pozniej zdarzy sie wjechac np mnie w dupe,i mam problem juz 2 miechy czekam na kase a oni twierdza ze maja 90dni na rozpatrzenie sprawy!!! tak samo bylo z zalanym mieszkaniem w MTU! porazka ! AC nie jest nieobowiazkowe! POWODZENIA

• 1 miesiąc temu...

Jak nie masz potwierdzenia odbioru Twojego wypowiedzenia to nie masz szans. Nawet jak wysłałeś maila, z załączeniem pisma wypowiedznia a jest ono bez Twojego odręcznego podpisu to jest nieważne. jak już to drukować, podpisać, scanować i wysłać maila. Potem włożyć do koperty i wysłac listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. A najlepiej zanieść osobiście i żądać potwierdzenia, że wplynęło, w terminie.

Szczególna uwaga na Link4, jeden dzień spóźnienia poczty i windykator w domu... tylko czekają na okazję, na potkniecie, nieuwagę klienta... i cap!

• 1 rok później...

Wiatam

mam pewiem problem mianowicie ubezpieczylem samochow w PZU wczoraj i czy ja moge sie wycofac z tego ubezpieczzenia w ciagu 7 dni bo slyszalem ze jest taka mozliwosc ale chcialbym sie upewnic.Czy dopiero przed uplywem terminu ubezpieczenia?