izebam Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Witam, Mój ojciec uczestniczył niedawno w wypadku samochodowym. W zderzeniu z ciągnikiem poniósł śmierć na miejscu.Nie znam praktycznie żadnych okoliczności zdarzenia. Z notatki sporządzonej przez policje wynika tylko, że z niewyjasnionych przyczyn samochód prowadzony przez mojego tate zmienił pas ruchu i zderzył się czołowo z jadacym z naprzeciwka ciągnikiem.Z jednej strony czekamy na usatlenie przyczyn zaistniałego wypadku (śledztwo prokuratorskie) z drugiej strony "ściga nas" ubezpieczyciel, do którego trafił wniosek o odszkodowanie złożony przez drugiego uczestnika zdarzenia. Nie wiem czego możemy sie spodziewać. Szczególnie jeśli biegli orzekliby, że sprawca wypadku był mój tata. Czy ubezpieczyciel pokryje szkodę z OC? Czy nasza rodzina może być pociągnieta do jakiejś odpowiedzialnośći finansowej przez drugiego kierowce lub ubezpieczyciela? Proszę o pomoc - nidy nie mieliśmy z taką sytuacją do czynienia, a teraz zwaliła się nam na głowę cała biurokratyczna machina, z którą nie potrafmy sobie dac rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Szkodowy Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Witam, jeśli w wyniku prowadzonego postępowania, okaże się że to Twój Tata był sprawcą zdarzenia - towarzystwo ubezpieczeniowe powinno wypłacić odszkodowanie drugiemu uczestnikowi zdarzenia. Jeśli zdarzenie nie miało miejsca na skutek umyślnego działania, nie było wynikiem przestępstwa, ani Twój Tata nie był pod wpływem alkoholu, poszkodowany ani ubezpieczyciel nie powinien występować do Ciebie i Twojej rodziny z roszczeniem zwrotu - tym bardziej, że w darzeniu tym śmierć poniósł Twój ojciec, co utrudniałoby ewentualne ściągnięcie należności. Radzę poczekać na zakończenie postępowania prokuratorskiego a jeśli towarzystwo ubezpieczeniowe prosi Cie o potwierdzenie zdarzenia i przyjęcie winy - opisać sytuację i poinformować która policja/prokuratura/sąd zajmuje się sprawą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izebam Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Dziękuję za dpowiedź!Tak własnie zrobimy, poczekamy na orzeczenie prokuratora.Dziekuje, że ktos jest z nami w tej cięzkiej dla nas chwili!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 wzd wrote:Witam,prawie 2 miesiace temu w wypadku samochodowym w uk zginal moj brat.Na chwilę obecna zostal wystawiony jedynie czasowy certyfikat zgonu - aby przewiezc cialo do polski - a na nim przyczyna: w wyniku obrazen powypakowych.Koroner stwierdzil ze na wlasciwy akt zgonu trzeba bedzie poczekac od 6-8 miesiecy bo przypadek jest skomplikowany: brat zginal (prowadzil lub byl pasazerem) w nie swoim samochodzie który wlasciciel po wypadku zglosił jako skradziony.Polisa ubezpieczeniowa z Direct line wystawiona na mojego brata i jego samochód ( nie brał udziału w wypadku) obejmuje benefit z tytułu smierci wlasciciela polisy w wyskokosci 5tys funtów - czy bede mógł jako rodzina ubiegac sie o te pieniadze czy zalezy to od przyczyny smierci mojego brata lub tez z czyjej winy zginał?Z góry dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi