poldex0 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 na prostej drodze wylotowej jednojezdniowej, dwukierunkowej, z miasta wyjeżdża sznur samochodów a z naprzeciwka nikt nie nadjeżdża, w tym momencie rozpocząłem manewr wyprzedzania kolumny samochodów, niestety nie zauważyłem podwójnej ciągłej ((raptem 5 metrów przede mną z kolumny wyjechał samochód skręcający do posesji po lewej stronie drogi, ewidentnie, albo nie spojżał w lusterko, a jak rozumiem podczas zmiany pasa lub kierunku miał obwiązek, albo co gorsza spojżał, widział mnie i błędnie interpretując moje zachowanie jako bezczelną próbę ominięcia korka, w którym zapewne dzień w dzień się kisi, próbował ukarać. Byłem w całkowitym szoku, całą winę wziąłem na siebie. a jak wy byście się zachowali ???czy miałem jakąkolwiek szansę na orzeczenie współwiny, gdybym argumentował, że wyjazd przed samą maskę wyprzedzającego samochodu, nawet jeśli wyprzedzanie następuje w miejscu niedozwolonym też jest złamaniem przepisów ??? PS. poszkodowany dopytywał się czemu nie zjechałem na pobocze aby uniknąć kolizji, co mnie lekko zszokowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Szkodowy Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Nie bardzo rozumiem co tak zaszokowało Cie w pytaniu drugiego uczestnika zdarzenia. Ale nie ważne. Wierzę, że pytasz poważnie, jakbym się zachował na Twoim miejscu, - więc odpowiadam: - nie wyprzedzałbym w miejscu niedozwolonym,- nie wyprzedzałbym sznura samochodów,- spojRZałbym, czy ktoś jadący w sznurze nie chce skręcić w posesje po lewej stronie (zwykle taki zamiar jest sygnalizowany), Czy na miejscu zdarzenia była policja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldex0 Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 dzięki za odpowiedźaczkolwiek dotyczyła łatwiejszej części pytanianie wolno wyprzedać na podwójnej, to dla mnie jasnea w tej chwili to nawet bardzo ale bardziej mnie interesuje czy osoba skręcająca do posesji nie patrząc w tył przed manewrem, i wjeżdżając bezpośrednio pod NIEPRAWIDŁOWO wyprzedzający samochód nie popełnia żadnego wykroczenia tak, policja była, wręczyła mi mandat, który przyjąłem, było to ponad 7 dni temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldex0 Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 >> Nie bardzo rozumiem co tak zaszokowało Cie w pytaniu drugiego uczestnika zdarzenia. czyli co, wyjeżdżając przede mnie spodziewał się że nie rozwalę jego samochodu a tylko swójdla mnie to znaczy że mógł kalkulować tak jak to opisałem w pierwszym pościejest jeszcze więcej szczegółów, które by na to wskazywały, ale mniejsza z tym pytał się czy jestem niedzielnym kierowcą - to akurat prawda, prawko mam od dwóch miesięcy, choć mój wiek definitywnie by na to nie wskazywał i mówił, że on to robi 100 KKm rocznie, tym bardziej mnie dziwi (szokuje) że jednak nie spojRZał albo spojrzał i nie widział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi