Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Potrącenie rowerzysty-skutki

grzegorz_55
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zostałem potrącony na rowerze.Szpital 8 dni,złamanie kompresyjne trzonu kręgosłupa L2 ,stłuczenie lewego barku i lewej str. klatki piersiowej. Leczenie - gorset Jawetta, noszony 3 mies. i po kontroli jeszcze min. 6tygodni. Jakiego domagać się odszkodowania z OC sprawcy (mam na myśli zadośćuczynienie)? Kiedy najlepiej zgłosić szkodę? Ile PZU płaci za 1% uszczerbku?

Dowiedziałem się, że w PZU 1% uszczerbku ma wartość 800-1500 pln w zależności jak poważna jest szkoda na ciele i jaki jest okres rehabilitacji. dlatego poczekam, aż skończę rehabilitację i dopiero wtedy złożę całościowy wniosek. W moim przypadku mam aż 20 lat na zgłaszanie szkody i myślę, że miesiąc póżniej nie zrobi większej różnicy. Ważne jest po ciężkim wypadku, aby mieś zaświadczenie od lek. o pomocy osoby drugiej po wyjściu ze szpitala - można dostać do 70pln/dzień opieki nad chorym. a tak na marginesie to pamiętajcie robieniu sobie kopi wszystkich dokumentów, nawet najbardziej błahych jak wezwanie na przesłuchanie czy bilety dojazdu.

• 3 tygodnie później...

grzegorzu

mozesz starac sie o ubezpieczenie z oc sprawcy zdarzenia pod warunkiem ze to ty jestes osoba poszkodowana w wypadku , wystarczy informacja od lekarza oraz notatka policyjna

dodatkowo mozesz starac sie o zwrot wartosci Twojego mienia jakbim byl rower :)

jesli masz pytania pisz smialo na mojego maila ktorego znajdziesz u mnie w profilu

pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia :)