stojące Audi 80 stuknięte przez Iveco

Założył Amper, 10 października 2009 · 273 wyświetlenia

Amper

Witam

Dzisiaj rano wychodząc do pracy podszedłem do samochodu i nie mogłem otworzyć drzwi, kiedy się odsunąłem zauważyłem że mam wgniecone po długości drzwi kierowcy. Ktoś stuknął w mój samochód w nocy i na szczęście zostawił za wycieraczką swój numer telefonu. Zadzwoniłem do niego, podał mi swoje dane , numer polisy , numer rejestracyjny pojazdu i model pojazdu. Mam teraz pare pytań odnośnie tego co mam zrobić :

1. Czy mam się z nim spotkać i spisywac zeznanie mimo że nie byłem przy tym obecny czy poprostu iść do jego firmy ubezpieczeniowej (Generali) i zgłosić szkode z jego winy ?

2. Czy lepiej dla mnie będzie jeśli firma się zajmie tą szkodą czy lepiej żeby rzeczoznawca to wycenił i wziąć pieniądze ?

3. Czy mam prawo rządać wyceny za nowe drzwi czy rzeczoznawca będzie to liczył na bicie i szpachlowanie ? (musze zaznaczyć że nie moge dostać się do samochodu ponieważ klamka wogóle się nie rusza a od strony pasażera nie mogę otworzyć drzwi ponieważ kupiłem ten samochód używany i kluczyk do tamtych nie pasuje także zamek musiał byc zmieniany)

4. Czy mam wezwać kogoś żeby otworzył mi te drzwi i za to zapłacic czy firma przyśle do mnie rzeczoznawce ? (nie wiem jak wygląda to w środku, czy próg nie jest wygięty, czy te drzwi jeszcze da się wpasować)

Narazie to chyba tyle moich pytań . Mój samochód to Audi B3 z 1991 roku. Z góry dziękuje za odpowiedź na pytania

Marcin

Ad1. Spisujesz oświadczenie

Ad2. Nie wynajmujesz firmy bo niby po co ? Roszczenie zgłaszasz do Generali - telefonicznie, online, osobiście w oddziale.

Ad2.1. Rzeczoznawca z TU po zgłoszeniu szkody obejrzy Twój samochód.

Ad3.1 Trochę mnie rozbawiłeś przy tym pytaniu. 🙂 Poczekaj na wycenę a będziesz wiedział, jak zostanie policzona. Będzie trochę korekt bo pojazd wiekowy.

Ad4. Tak jak pisałem powyżej. Generalnie jeśli chcesz aby oględziny odbyły się w sposób dokładny, to wstaw samochód do warsztatu na czas oględzin. Tak aby można było uwzględnić ewentualne ukryte uszkodzenia. Bez tego rzeczoznawca obejrzy tylko widoczne szkody.