shahdullah Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 he jakis czas temu mialem wypadek w pracy po calym leczeniu udalem sie do lekarza orzecznika zus on przyznakl mi 12 % dlugotrwalego uszczerbku na zdrowiu,ile wynosi 1% i to sie mnozy razy moje procnety jakie mi orzekl????????????? prosze o pomoc????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie: W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shahdullah Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Czyli 589 zl mnoze razy 12 skoro 1% wynosi 589zl nie wiemo co chodzi w tym drugim podpunkcie???????589 zl jezeli jest 10%wikesza czy cos??????* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych??????tego nie rozumie???czy mnie dotyczy tylko ten 1 podpunkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shahdullah Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Ewania mozesz mnie odpisac??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Poki co pomnoz tylko przyznane Ci procenty przez kwotę 589 zl. Czyli 12 x 589 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julia841 Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Dzisiaj mialam komisje ZUS w sprawie odszkodowania za wypadek w pracy, przyznano mi 8% stałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego skutkami wypadku przy pracy.. Ile wynosi za 1%, czy to jest to : • 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, ?? bardzo prosze o odp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 W okresie od 1 kwietnia 2010 r. do 31 marca 2011 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: •621 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu•621 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych•10 860 zł z tytułu orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji ubezpieczonego•10 860 zł z tytułu orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji wskutek pogorszenia się stanu zdrowia rencisty•55 853 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest małżonek lub dziecko zmarłego ubezpieczonego lub rencisty•27 927 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest członek rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty inny niż małżonek lub dziecko•55 853 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie małżonek i jedno lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 10 860 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na każde z tych dzieci•55 853 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnionych jest równocześnie dwoje lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 10 860 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugie i każde następne dziecko•10 860 zł, gdy obok małżonka lub dzieci do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie inni członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty; każdemu z nich przysługuje ta kwota, niezależnie od odszkodowania przysługującego małżonkowi lub dzieciom•27 927 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są tylko członkowie rodziny inni niż małżonek lub dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 10 860 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugiego i każdego następnego uprawnionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julia841 Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Czyli mam rozumieć że dostane 62zl za kazdy procent?? Bardzo Dziękuje za szybka odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Otrzymasz 621zł x 8 % = 4968zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julia841 Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Ok Rozumie Jeszcze raz bardzo dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julia841 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A mam jeszcze pytanie, i mniej wiecej mam czekac na te pieniadze?? bo znajac zycie moze to potrwac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid20 Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Czesc jestem Dawid mam 20 lat chciałbym sie dowiedziec czy za długotrwały uszczerbek na zdrowiu jest tyle samo kasy za jeden procent co za stały uszczerbek na zdrowiu . powiem tak . Miałem wypadek 28 wrzsnia 2011 na budowie . byłem na 2 zabiegach w szpitalu i 5 miesiecy na chorobowym w dodatku pracodawca zarejestrował mnie w zus-ie na 1/2 etatu i chorobowe było bardzo znikome. Byłem na komisji lekerskiej orzecznika zus i przyznał mi 3% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu a palcem do kopnca zycia niebede ruszał i moim skromnym zdaniem niejest to długotrwały tylko stały uszczerbek na zdrowiu . Napisałem juz odwołanie do zus-u od tej decyzji. czy moge sie spodziewac zmiany decyzji lekarza i moge liczyc na wiekszy procęt za to. Jesli by ktos mógł odpoweidziec na to pytanie to był bym spokojniejszy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 1) Tak. W myśl obwieszczenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 23 lutego 2011 r. w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub choroby zawodowej (M.P. Nr 18, poz. 187) w okresie od dn. 1 kwietnia 2011 r. do dn. 31 marca 2012 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub chorób zawodowych wynoszą 645zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu; 2) Tak. Ale nie ma tutaj takiej reguły, że muszą podwyższyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi