Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Stłuczka- uszkodzony bagażnik i rowery na haku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

potrzebuję pomocy. 15 września miałam stłuczkę. Kierowca wjechał w tył mojego samochodu. Na haku samochodu, był bagażnik rowerowy i na nim dwa nowe rowery Kross. Klapa od samochodu została uszkodzona, no i oczywiście dwa rowery. Spisaliśmy oświadczenie. Z OC sprawcy ma być wypłacona kwota za rozbity tył samochodu. Natomiast za przewożony bagaż tj. rowery, rzeczoznawca nie chce wypłacić pełnej kwoty. Co teraz?? Jeden z rowerów ma scentrowane koła, złamaną ramę, przerzutki zniszczone ( i zapewne inne elementy, których obecnie nie umiem się dopatrzeć) drugi z rowerów ma scentrowane koła, skrzywione widełki, przerzutki.. I teraz rzeczoznawca z WARTY chce nam wypłacać po jednej części zniszczonej. Ale MOIM ZDANIEM: kto zapłaci mi za serwis, za ustawianie przerzutek, widełek itp? Rowery były fabrycznie nowe, kupując inną część nie mam gwarancji, że ona będzie pasować, ponieważ może się okazać, że o kilka minimetrów została przesunięta np rama roweru (a nie dopatrzymy się tego patrząc) Co teraz? Warta nie chce wypłacić całości ceny za nowe rowery...

Jeśli WARTA wypłaciłaby Ci całość - w efekcie miałbyś 4 rowery. Na szkodzie nie możesz się wzbogacić. Poproś serwis rowerowy o ekspertyzę i przedstaw TU. Powinni uznać wszystko i pozwolić Na przywrócenie do stanu przed szkodą.

Dziękuję za szybką odpowiedź:) Tak, tylko nie będę miała 4 rowerów, bo na tych nie da się już jeździć. Nie mam też gwarancji, czy po wymianie rzeczy, które rzeczoznawca (który nie zna się na rowerach, wiem więcej od niego na ten temat) wyceni będą zdatne do użytkowania i czy serwis właśnie nie wyniesie więcej. Żałuję tylko tego, że te rowery miały kilkanaście dni, specjalnie zakupione na wczasy:) Po wczasach i po rowerach:(