oczkokasia Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 mój syn miał wypadek, jadąc na rowerze - przy manewrze skręcania w lewo wpadł pod nadjężdzające na wprost auto.Doznał powaznych obrażeń ciała m.in. złamania kości udowej z przemieszczeniem, która była zespalana opreacyjnie, w szpitalu przebywał 10 dni. Niestety nie posiadamy ubezpieczenia OC. Za szkody, jakie w wyniku wypadku poniósł kierowca, a właściwie jego auto - musimy ponieść koszty, bo według policji była to wina mojego syna. Mam pytanie czy możemy się ubiegać o odszkodowanie, oprócz polisy NW jakie syn ma wykupoine w szkole ? Czy istnieje jakiś inny fundusz, do którego można się zwrócić w takiej sytuacji? Przed synem rehabilitacja, a później zabieg wyciągania śrub z nogi i prawdopodobnie trwały uszczerbek na zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fik Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 W której klasie jest Pani syn ? Pytam dlatego że jeżeli miał mniej niż 13 lat to wywczas odszkodowanie jest należne (nie można nieletniemu do 13lat przypisać winy) jego wysokość wprawdzie będzie uzależniona od stopnia przyczynienia się do wypadku. Warto więc wtedy koniecznie dopilnować, aby postępowanie jakie prowadzi prawdopodobnie Prokuratura lub Sąd przebiegało w oparciu o fakty i okoliczności które mają wpływ na jego wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczkokasia Opublikowano 22 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 mój syn skończył 13 lat w marcu 2007r. , z prokuratury otrzymałam postanowienie o umorzeniu dochodzenia na podstawie art. 17 paragraf 1 pkt. 2 kpk, 322 kpk. czy wobec tego nie mam szans na odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 napisz proszę tylko czy Twój syn w dniu wypadku miał skończone 13 lat, bo z Twojej wypowiedzi nie wynika to jednoznacznie.jeżeli nie miał , jest szansa na odszkodowanie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczkokasia Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 w dniu wypadku syn miał skończone 13 lat, czy to znaczy że nie mam szans na odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 dokładnie tak. wtedy można przypisać mu winę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fik Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 A co podali w uzasdnieniu tego umorzenia ?dlaczego sprawa zostala umorzona Twoj syn zostal uznany sprawcą tego wypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczkokasia Opublikowano 26 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 w postanowieniu o umorzenie dochodzenia jest zapis:komisarz(imię i nazwisko) z komisariatu policji w.....postanowiłumorzyć dochodzenie w sprawie...tu jest opisane zdarzenie i dalej "tj. o czyn z art.177 paragraf 1 kk" wobec braku znamion czynu zabronionego (art. 17 paragraf 1 pkt.2 kpk)i dalej :"postanowienie o umorzeniu dochodzenia nie wymaga uzasadnienia (art 325e paragraf 1kpk)postanowienie to jest podpisane przez prokuratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi