Witam
Ponad 2 miesiące temu osoba ubezpieczona w Link4 wymusiła mi pierwszeństwo w wyniku czego rozbity został mój samochód. Uszkodzona została cała lewa strona auta. Płaci OC sprawcy. Jako formę wypłaty odszkodowania wybrałem przelew na konto. Warsztat wycenił naprawę auta na ok 30.000zl (faktycznie, bez żadnego naciągania) . Link w pierwszej wycenie proponował 10.000 , po moim odwołaniu zrobili ponowne oględziny i właśnie 2 dni temu dostałem kolejną wycenę na sumę ok.15.000zl co w dalszym ciągu jest tylko połową faktycznego kosztu naprawy.
Po rozmowie z ich rzeczoznawcą , dowiedziałem się, żę tylny błotnik, który jest elementem najbardziej uszkodzonym, nie kwalifikuje się do wymiany ( a to pewnie dlatego, że jest to koszt prawie 10.000 zl , a zamiast tego dali mi 150zl na klepanie go )
Rzeczoznawca tłumaczy to dobrem ogólnym auta, że lepiej wyszpachlować niż ciąć i wstawiać nowy. Podczas tejże rozmowy dowiedziałem się, że błotnik nie kwalifikuje się do wymiany, a po tym jak nalegałem, żeby został wymieniony usłyszałem, że jeśli przedstawię fakturę za naprawę i części oraz zdjęcie auta z wyciętym błotnikiem to nagle oddadzą mi prawie 10.000 zl, bo tacy kochani są. Więc sam sobie zaprzecza.
Kolejną śmieszną sprawą jest to, że człowiek robi zdjęcia mojego auta ( i tylko tyle) wysyła je do Warszawy a tam rzeczoznawca robi wycenę, przecież zdjęcie nie jest trójwymiarowe i nie oddaje faktycznego stanu rzeczy.
Podsumowując mój problem to udowodnienie osobie, która podejmuje decyzje o kwalifikacji elementów do wymiany, że ta część nadaje się do wymiany a nie naprawy ( co również potwierdził autoryzowany serwis Mercedesa w swojej wycenie, którą Link4 oczywiście odrzucił)
Słyszałem, że mógłbym zatrudnić biegłego rzeczoznawcę np. z PZMOTU, żeby on wydał opinię. Czy Link4 powinien zwrócić koszt takiej ekspertyzy w razie potwierdzenia, że część nadaje się do wymiany ( to blisko 1000zl )
Co dalej robić ? W jaki sposób uzyskać odszkodowanie w kwocie zadowalającej mnie?
( póki co nie chciałbym zlecać naprawy warsztatowi)
pozdrawiam