Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

WYPADEK Z ROWERZYSTA

Rekomendowane odpowiedzi

POD KONIEC CZERWCA TEGO ROKU MIAŁEM KOLIZJE Z ROWERZYSTA AUTO ULEGŁO ZNACZNEMU ZNISZCZENIU KOSZT OK 6000 TYS ZŁ WINA BYŁA ROWERZYSTY A ZE NIC MU SIE NIE STAŁO POLICJA ORZEKŁA WINE NA MIEJSCU I TU ZACZYNAJA SIE SCHODY JAK MAM ODZYSKAC KOSZTY PONIESIONE W WYNIKU WYPADKU - ROWERZYSTA NIE MIAŁ OC I JEST NIE PEŁNOLETNI (MA 13 LAT) CZY W TEJ SYTUACJI PZU (TU JESTEM UBEZPIECZONY) POWINNO MI WYPŁACIC UBEZPIECZENIE Z FUNDUSZU GWARANCYJNEGO NIESTETY NIE POSIADAM AC

Wkleje Ci odpwoeidz ktora kiedys gdzies znalazlem :

Co z odpowiedzialnością za nieletnich?

Osoba poniżej 13. roku życia nie może odpowiadać za wyrządzoną szkodę, ponieważ nie można jej przypisać działania zawinionego. W takiej sytuacji można domagać się odszkodowania od osób, które na mocy ustawy lub umowy sprawują nadzór nad osobą małoletniego, np. od rodziców.

Małoletni powyżej 13. roku życia może co do zasady odpowiadać tak jak osoba pełnoletnia.

W jednym i drugim przypadku konieczne jest udowodnienie wyrządzenia szkody. Ponadto - jak w powyższych przypadkach - między szkodą a działaniem lub zaniechaniem sprawcy musi istnieć związek przyczynowy, tzn., że szkoda powinna być normalnym następstwem zdarzenia, które ją wywołało. Ostatnią przesłanką jest przesłanka winy. W przypadku osób małoletnich poniżej 13. roku życia nie bada się przesłanki winy, gdyż, jak wspominaliśmy wcześniej, nie można mu przypisać winy. W takiej sytuacji osoby sprawujące nadzór, np. rodzice, będą odpowiadać za winę w nadzorze nad małoletnim, chyba że wykażą, iż uczynili zadość obowiązkowi nadzoru albo że szkoda by powstała także przy starannym wykonywaniu nadzoru. W przypadku odpowiedzialności małoletniego sprawcy powyżej 13. roku życia konieczne jest udowodnienie winy sprawcy. Jako winę rozumie się naganną decyzję człowieka odnoszącą się do podjętego przez niego bezprawnego czynu; sprawcy bezprawnego czynu stawia się więc zarzut, że jego decyzja była naganna w konkretnej sytuacji.