marcinw Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Witam wszystkich, dwa tygodnie temu złamałem kość śródręcza w pracy, obecnie jestem na chorobowym bo mam gips i pracować nie mogę. Mam umowę o pracę, więc jestem ubezpieczony z ZUS, nie mam dodatkowego ubezpieczenia. W jaki sposób mogę się ubiegać o jakiekolwiek odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 poczytaj http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/wypadek_przy_pracy-a_2753.htmhttp://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/swiadczenia_z_tytulu_wypadkow_przy_pracy_i_chorob_zawodowych-a_2806.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 marcinw wrote: Witam wszystkich, dwa tygodnie temu złamałem kość śródręcza w pracy, obecnie jestem na chorobowym bo mam gips i pracować nie mogę. Mam umowę o pracę, więc jestem ubezpieczony z ZUS, nie mam dodatkowego ubezpieczenia. W jaki sposób mogę się ubiegać o jakiekolwiek odszkodowanie? Jeśli zostanie to zakwalifikowane jako wypadek przy pracy i jego wyłączną przyczyną nie będzie wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownka to należy sie ubiegać o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu. Wpierw trzeba bezzwłocznie zgłosić wypadek pracodawcy, który sporządzi protokół powypadkowy. Pracownik musi otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem do przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. W pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Następnie składa się wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu oraz zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eluszka Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Witam ! Prowadzę działalność gospodarczą i trzy dni temu będąc w pracy złamałam rękę, udałam się do szpitala.. okazało się S52 , złamanie kości promieniowej. lekarz włożył rękę w gips i wypisał zwolnienie na póki co 8 tygodni. Wiem, że w ZUSie mogę ubiegać się o wypłacenie chorobowego(opłacanego przez 90 dni) oraz wypłacenie pieniedzy od pierwszego dnia wypadku z uwagi na to, że zdarzenie miało miejsce w pracy.Czy jest możliwość uzyskania jakiegoś odszkodowania z innej instytucji nIż ZUS?Czy to co otrzymam od ZUSu (po uznaniu wypadku) to już odszkodowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi