Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek na motocyklu a ubezpieczenie NNW.

Bangout
 Share

Recommended Posts

Witam.

Miałem wypadek na motocyklu, w wypadku nie brały udziału inne pojazdy. Z wypadku wyszedłem z poparzeniami ciała (30% CPC, poparzenia II i IIIst.) Trafiłem do szpitala na 3 tygodnie, miałem dwa zabiegi operacyjne. Służby takie jak Policja i Pogotowie nie były wzywane, ponieważ znajomy widział całe zajście i pomógł mi dotrzeć do szpitala, potem sprzątnął motocykl.

Chciałbym się ubiegać o odszkodowanie z ubezpieczenia NNW w PZU. Czy mam taką możliwość? Jaka jest procedura? Chciałbym wiedzieć wszystko na ten temat i bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc z Waszej strony, ponieważ nawet nie wiem od czego zacząć.

Pozdrawiam

Trzeba wypełnić druk zgłoszenia szkody, załączyć oświadczenia świadków oraz dokumentację medyczną z leczenia powypadkowego i czekać na komisję.

Jeśli ma Pan inne ubezpieczenia dobrowolne NNW to z nich również proszę zgłaszać szkody.

Wszyscy ubezpieczyciel informują, że zgłoszenie szkód po zakończeniu leczenia, ale trzeba pilnować aby nie upłynął termin 3 lat od wypadku. Osobiście radzę złożyć wniosek już teraz, dojdzie do przerwania biegu przedawnienia, a dokumenty uzupełni Pan po zakończeniu leczenia.

Bangout wrote:
Chciałbym się ubiegać o odszkodowanie z ubezpieczenia NNW w PZU. Czy mam taką możliwość? Jaka jest procedura? Chciałbym wiedzieć wszystko na ten temat i bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc z Waszej strony, ponieważ nawet nie wiem od czego zacząć.
Pozdrawiam
1) Tak jak już było powiedziane w temate ma Pan prawo do likwidacji szkody z ubezpieczenia NNW o ile nie zachodzą przesłanki wyłączające odpowiedzielność ubepieczyciela (np. nietrzeźwość);

2) Druk zgłoszenia szkody do ubezpieczyciela z załączeniem wszelkiej dokumentacji medycznej. Warto zgłosić roszczenie przed zakończeniem leczenia i rehabilitacji- wówczas przerywa się bieg przedawnienia. Zgodnie z art. 819 § 4 k.c. bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia.

3) Wszystkiego to raczej nie da się od razu dowiedzieć i to przez forum- reszta wychodzi w praktyce. Co ważne to ubezpieczyciel z NNW nie wypłaca zadośćuczyniania za doznane krzywdy. Jedynie prosty przelicznik jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i suma ubezpieczenia.

Witam,a jak starać się o zwrot kosztów za leczenie?Czy trzeba wypełnić specjalny druk czy własnymi słowami "Proszę o zwrot kosztów....".?

jatom wrote:
Witam,a jak starać się o zwrot kosztów za leczenie?Czy trzeba wypełnić specjalny druk czy własnymi słowami "Proszę o zwrot kosztów....".?
1) Tak jak o wszystkie świadczenia- trzeba udokumentować koszty leczenia;

2) Zawsze wypełnia się druk zgłoszenia szkody. Jeśli to dodatkowe koszty to wystarczy dosłać pismo wraz z dokumentacją.

jatom wrote:

Jeśli koszty leczenie z ubezpieczenia NNW to jeśli owu przewidują wypełnienie druku to druk, jeśli koszty leczenia z ubezpieczenia OC to forma dowolna.