szotgunik Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 po wypadku auto oddałem do stacji demontażu po czym dostarczyłem dokument stwierdzający kasację samochodu do ubezpieczyciela i za sprawa OC sprawcy będę domagał się wypłaty całkowitej na jaką jest ubezpieczone moje auto.Czy jestem w stanie otrzymać całkowitą sumę za jaką samochód kupiłem czy tylko wartość samochodu na dzień wypadku,dodam że auto zakupiłem w salonie prawie 5 miesięcy bez 2 dni przed wypadkiem,dodam jeszcze że sprawca jest w PTU jeśli ma to jakieś znaczenie.Czy ktoś miał podobny przypadek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Najistotniejsze jest to czy TU faktycznie stwierdziło szkode całkowita na podstawie dostarczonego jak rozumiem kosztorysu z warsztatu naprawczego. Jeżeli tak, otrzymasz dwie opcje: wyliczenia szkody całkowitej ew naprawa do 100% wartości pojazdu to tak w expresowym skócie. ;]Jedyna optymalna opcja to przestudiować warunki AC Twojego TU i przenieść szkodę.Dlaczego ? (nowy za stary ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotgunik Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 a dlaczego mam płacić raty tak jak za nowy samochód a jeżdzić wrakiem i to tylko przez jakiegoś bezmyślnego człowieka i mam być przez to wszystko stratny przez to,po to przecież też istnieje kodeks cywilny tak i OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 a co ma piernik do wiatrakazadajesz pytanie w temacie całki a wyskakujesz z ratamiJeszcze raz napiszę bo wydaje mi sie że nie zrozumiałeś co to jest regresZgłaszjąc szkodę z AC zyskujesz być może (zobacz warunki ! szczególnie gdy masz pakiet)możliwość otrzymania 100% wartości pojazdu (poj nowy) to bardzo w ogólnym uproszczeniuCo dzieje się dalej Twój ubezpieczyciel występuje z regresem do ubezpieczyciela sprawcy.Bądz tak miły i powiedz gdzie będziesz stratny gdy teraz siedzisz i główkujesz czy czasem nie wypłacą całki i zostawią Cię z wrakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotgunik Opublikowano 31 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 jak opisałeś sprawę z AC to więcej niż miesiąc czekałbym na zwrot 100% wartości pojazdu z tego względu że część pieniędzy powiedzmy że 60 % wypłacają a 40 % jest jako pozostałość czyli wrak i ja samodzielnie za 40 % tego nie sprzedam bo nikt mi tyle nie da za złom,ubezpieczyciel szuka firmy i jeśli znajdzie się to żadna firma też nie kupi takiego złoma ponieważ na nim trzyma łapę jeszcze bank,chcąc pozbyć się banku muszę zamknąć kredyt,dopłacić z własnej ręki pozostałość kredytu by zamknąć i dopiero sprzedać i odzyskać te 40 %,często jeszcze dochodzi do tego że firma kupi ode mnie ale np za 25 % i tą 15 % czyli różnicę dopłaca jeszcze ubezpieczyciel,krótko mówiąc znając realia i biurokrację w naszym cudownym zasr....ym kraju to skromnie mówię że miesiąc jak z bata strzelił....i jeszcze jedno na dzień dobry jestem w du....ie ponieważ samochód wart jest wiele więcej niż widniejąca kwota na fakturze ale tego żaden ubezpieczyciel nie widzi tylko wartość początkową samochodu biorą z faktury a nie z życia wzięte,ciekawe jak bym im dał te 100 % tzn kwotę widniejącą na fakturze to czy kupiliby 5 miesięcy temu i przed wypadkiem jak i teraz taki sam samochód bo wiem że na pewno nie......Więc jak widać czarne na białym jestem stratny na dzień dobry czy robiąc to przez OC czy AC,jedynie mógłbym założyć sprawę w sądzie i dochodzić swojego ale to dopiero pochłonie czasu więc jak na razie to nie myślę o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 szotgunik wrote: na dzień dobry jestem w du....ie ponieważ samochód wart jest wiele więcej niż widniejąca kwota na fakturze ale tego żaden ubezpieczyciel nie widzi tylko wartość początkową samochodu biorą z faktury a nie z życia wzięte ????!!!! To po pięciu miesiącach eksploatacji jego wartośc wzrosła???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotgunik Opublikowano 31 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 na pewno nie wzrosła bo jest to wręcz nie możliwe tym bardziej że nie udoskonalałem wyposażenia,ale też przecież nie mogła spaść wartość eksploatacji o tyle ile na pewno odejmie co druga ubezpieczalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi