edit Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 witam serdecznie mam 23 lata dwa tygodnie temu doznałam wypadku w pracy tonowy big-beg (worek z kamieniem) spadł mi na kolano i kość (a właściwie obie kości) pękła w 1/3 dalszej podudzia prawego we wtorek ma przyjechać bhp do podpisania protokołu z tego co już wiem mojej winy nie ma natomiast wina leży po stronie pracodawcy który nie zapewnił dostatecznie bezpiecznych warunków pracy jak i wózkarza któremu widły od wózka widłowego jakoś opadły mam prośbe by ktoś pomógł mi zrozumieć co i jak co mogę kiedy czy mogę się starać o odszkodowanie od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Jeżeli wypadekbędzie uznany za wypadek przy pracy możesz starać się o odszkodowanie z ZUS.Również, bez względu na to czy będzie uznany wypadek przy pracy z TU jeśli masz indywidualne ubezpieczenie. Cywilnoprawne roszczenia związane z wypadkami przy pracy są następująceroszczenie o odszkodowanie jednorazowe wykraczające poza miarkowane ustawowo jednorazowe odszkodowanie (art. 444 § 1 K.c.)roszczenie o zadośćuczynienie (art. 445 K.c.)roszczenie o rentę uzupełniającą (art. 444 § 2 K.c.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edit Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 czy muszę mieć do tego prawnika? jakie dokumenty muszę mieć? czy mam wogóle szanse na wygranie czegokolwiek od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Przede wszystkim to Ty musisz udowodnić pracodawcy zaniedbania jakich się dopuścił, a które przyczyniły się do zaistnienia wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edit Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 mam protokół gdzie stwierdzono wypadek przy pracy i w którym całkowitą winę ponosi pracodawca art. 207 kodeksu pracy ten artykuł złamano co mogę bardzo proszę pomóżcie mogę sie sądzić na stopie cywilnej mam jakieś szanse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Wyżej napisałam czego możesz domagać sie od pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 edit wrote: mam protokół gdzie stwierdzono wypadek przy pracy i w którym całkowitą winę ponosi pracodawca art. 207 kodeksu pracy ten artykuł złamano co mogę bardzo proszę pomóżcie mogę sie sądzić na stopie cywilnej mam jakieś szanse? O tym zadecyduje sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi