Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamana noga

edit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie mam 23 lata dwa tygodnie temu doznałam wypadku w pracy tonowy big-beg (worek z kamieniem) spadł mi na kolano i kość (a właściwie obie kości) pękła w 1/3 dalszej podudzia prawego we wtorek ma przyjechać bhp do podpisania protokołu z tego co już wiem mojej winy nie ma natomiast wina leży po stronie pracodawcy który nie zapewnił dostatecznie bezpiecznych warunków pracy jak i wózkarza któremu widły od wózka widłowego jakoś opadły mam prośbe by ktoś pomógł mi zrozumieć co i jak co mogę kiedy czy mogę się starać o odszkodowanie od pracodawcy?

Jeżeli wypadekbędzie uznany za wypadek przy pracy możesz starać się o odszkodowanie z ZUS.

Również, bez względu na to czy będzie uznany wypadek przy pracy z TU jeśli masz indywidualne ubezpieczenie.

Cywilnoprawne roszczenia związane z wypadkami przy pracy są następujące

roszczenie o odszkodowanie jednorazowe wykraczające poza miarkowane ustawowo jednorazowe odszkodowanie (art. 444 § 1 K.c.)

roszczenie o zadośćuczynienie (art. 445 K.c.)

roszczenie o rentę uzupełniającą (art. 444 § 2 K.c.).

mam protokół gdzie stwierdzono wypadek przy pracy i w którym całkowitą winę ponosi pracodawca art. 207 kodeksu pracy ten artykuł złamano co mogę bardzo proszę pomóżcie mogę sie sądzić na stopie cywilnej mam jakieś szanse?

edit wrote:

mam protokół gdzie stwierdzono wypadek przy pracy i w którym całkowitą winę ponosi pracodawca art. 207 kodeksu pracy ten artykuł złamano co mogę bardzo proszę pomóżcie mogę sie sądzić na stopie cywilnej mam jakieś szanse?

O tym zadecyduje sąd.