jones-87 Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Witam miałem wypadek i zmiażdżoną kość udową tak od połowy do stawu kolanowego. Lekarze poskładali i wstawili blachę staw został odbudowany. Moje pytanie jak je teraz rehabilitować bo przy próbie zgięcia czuję że jest minimalny ruch w stawie lecz efektu wizualnego nie ma. Staw był unieruchomiony przez 2.5 miesiąca. Czy to może być zastany staw, a jeśli tak to czy da się go uruchomić i jak ??? dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alawpr Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Jones-87 to pewnie jest tak jak mówisz ,zastany staw. ale jesli lekarz nie mowil ci o rehabilitacji to narazie nic nie rób bez jego zgody.Bo zamiast sobie poprwaic to pogorszysz. Zapytaj lekarza co wolno ci robic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jones-87 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Mam pytanie czy zastany staw da się uruchomić???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zabka Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Da się tylko ,musisz ćwiczyć pod okiem fachowca,i jeszce raz ćwiczyć! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alawpr Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 jones-87 wrote: Mam pytanie czy zastany staw da się uruchomić???? Ależ oczywiscie,tylko rehabilitant musi ci pokazac cwiczenia a na nie zezwolic lekarz. ja w tej chwili walcze z kolanem a za 6 tyg mam sie zabrac za staw skokowy jak uwolnia mi noge z gipsu. jesli chodzi o kolano tylko systematycznośc i wiczenia gwarantuja szybki powrót do sprawności. ale nie rób nic sam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jones-87 Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 Dziękuję za odpowiedz. 12 listopada idę na kontrol do lekarza. Będzie mnie pionował i powie co z lewą nogą bo w prawą mam wsadzony pręt śródszpikowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alawpr Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 jones-87 wrote: Dziękuję za odpowiedz. 12 listopada idę na kontrol do lekarza. Będzie mnie pionował i powie co z lewą nogą bo w prawą mam wsadzony pręt śródszpikowy. no to juz za pare dni. Wypytaj sie swego orto o wszystko.Ja zapisywalam sobie wszystko bo jak stawałam oko w oko z lekarzami to amba mnie dopadała i o wielu sprawach zapominalam. a tak myk brałam karteczke i sypałam pytaniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jones-87 Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 dzięki za podpowiedź tak zrobię bo pewnie też tak będzie że jak od niego wyjdę to mi się przypomni większość pytań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radziu66666 Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Witam w ndz podczas gry w piłkę doznałem urazu kolana. W pon zgłosiłem się na pogotowie gdzie rozpoznanie wyszło S80 stłuczenie kolana ( rtg bez widocznych cech złamania). Wskazania odciążenie i konsultacja w poradni .We wtorek poszedłem na usg stawu kolanowego ( prywatnie) gdzie : płyn w stawie -nieobecny ,kaletka podrzepkowa -niepowiększona, więzadło rzepki bez zmian, MM - uszkodzony róg tylny, ML nieuszkodzony , ACL uszkodzone , PCL , MCL, LCL nieuszkodzony .Lekarz za dużo mi nie pomógł na tym usg. Rozpoznanie S 83.2 i S 83.5.W czwartek udałem się do ortopedy gdzie lekarz zbadał moje kolano i stwierdził ból w stawie kolanowym po stronie przyśrodkowej. Zakres fizjologiczny . W badaniu dolegliwości ze strony tylnej i bocznej stawu kolanowego . w badaniu usg podejrzenie uszkodzenia MM. Rozpoznanie M23 ( Wewnętrzne uszkodzenia stawu kolanowego.Zalecenia okłady z lodu 3x dz ,tabl x dziennie ,żel 3xdz, rower za 10 dni i rehabilitacja jak zejdzie obrzęk i będzie poprawa. Kontrola po przebytej rehabilitacji .Czy z tytułu tych urazów mogę starać się o odszkodowanie - jestem ubezpieczony w pracy - ubezpieczenie grupowe ,płace coś koło 60 zł . L4 mam do przyszłego pt i potem mam zamiar wrócić do pracy i zacząc rehabilitacje.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maszak Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 Myślę, że tak ale najlepiej jak skontaktujesz się z jakimś centrum np drb czy coś. Oni zwykle mają bezpłatną konsultację i powiedza ci czego możesz oczekiwać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts