Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek samochodowy,pasazer

aanetaa
 Share

Recommended Posts

2 lata temu miałam wypadek samochodowy,uszkodzony kręgosłup,pękniete 2 kręgi,do dzis odczowam skutki,miałam nie zapięte pasy ale lekarz z karetki powiedział że to uratowało mi życie bo wypadłam z samochodu a tak bym w nim została.chce załozyc sprawe o odszkodowanie,ale kierowca był pod wpływem alkoholu(ruszył bez mojej zgody,ja chciałam wysiąsc)Potwierdzaja to zeznania złożone na policji.Chciała bym sie dowiedziec jakie mam szanse na odszkodowanie i ile moge dostać?Prosze o odpowiedz bo niewiem co robić!

odszkodowanie ci się należy z oc samochodu sprawcy , ubezpieczalnia zrobi ci % przyczynienie do wypadku , - powód : brak zapiętych pasów bezpieczeństwa, i jazda z pijanym kierowcą, ale i tak kase dostaniesz,

w sytuacji kiedy sprawca wypadku jest pod wpływem alkoholu ubezpieczalnia stosuje regres czyli to co Tobie wypłacą potem będą ściągać z "kieszeni" sprawcy.

napisałaś :" chce załozyc sprawe o odszkodowanie" , sprawę z powództwa cywilnego? jeśl tak, to komu ? bezpośrednio kierowcy, czy ubezpieczycielowi ?

chce załozyc sprawe za posrednictwem firmy ktora sie tym zajmuje.nie kierowcy tylko ubezpieczycielowi.problem w tym ze ja wsiadłam do samochodu i byłam pewna ze kierowca nigdzie nie pojedzie,bo wiedziałam w jakim jest stanie,a cała droge prosilam zeby sie zatrzymał,niewiem czy to ma jakies znaczenie ale nawet tak zeznałam policji.Obecnie podjełam rehabilitacje.Najbardziej martwia mnie te nie zapięte pasy i ze jeszcze sie do mnie o to przyczepią

o nie zapięte pasy , ubezpieczalnia na pewno się doczepi, tak jak napisałam zrobią Ci procentowe przyczynienie do wypadku co oczywiście nie oznacza , ze miałaś wpływ na spowodowania wypadku, ale na powstanie twoich obrażeń , tzn, że gdybyś miała te pasy zapięte obrażenia ciał były by lżejsze, to , że pijany kierowca ruszył bez Twojej zgody to już co innego , jeśli tak jak wspomniałaś , zeznałaś to Policji , to powinno być to zapisane w Protokole/ Notatce Policyjnej, więc o to TU sprawcy nie powinno sie doczepić.

Zastanawia mnie jedno , jeśli zleciłaś prowadzenie swojej sprawy "Firmie" to tam powinien być prawnik , który Ci te wszystkie informacje powinien udzielić , i rozwiać wszelkie wątpliwości...

zamierzam zlecic jeszcze tego nie zrobiłam,ale dziekuje za informacje,a z tymi pasami to mozna roznie bo mi powiedzieli ze dzieki temu mam obrazenia mniejsze bo takto bym nie wyszła zywa z tego wypadku

• 1 year later...

aanetaa wrote:

zamierzam zlecic jeszcze tego nie zrobiłam,ale dziekuje za informacje,a z tymi pasami to mozna roznie bo mi powiedzieli ze dzieki temu mam obrazenia mniejsze bo takto bym nie wyszła zywa z tego wypadku

Co do zasady pasy bezpieczeństwa ratują życie, a nie odwrotnie- aby miały się do tego przyczyniać. Co prawda oczywiście mogą zaistnieć wyjątkowe sytuacje. Zwykle wypadniecie z samochodu powoduje również śmierć, człowiek wypada ogromną siłą bezwładności. Jednak oczywiście mogą zaistnieć wyjątkowe sytuacje. Jednak T.U. będzie się tego czepiał.

aanetaa wrote:

Chciała bym sie dowiedziec jakie mam szanse na odszkodowanie i ile moge dostać?Prosze o odpowiedz bo niewiem co robić!

1) Wszystko zależy kto był sprawcą wypadku. Jeśli inny kierowca to należy się odszkodowanie i zadośćuczynienie, również jeśli Pani była pasażerem. Wysokość świadczeń ocenia się indywidualnie- z uwagi na uraz kręgosłupa będą to bardzo dużo kwoty z polisy OC sprawcy.