Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

miałem kolizj jak odzyskać odszkodowanie

mariusz25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam miałem kolizje 18-06-2007 na parkingu przyzakładowym sprawcą był obcokrajowiec który miał samochód z wypożyczalni Polskiej. spisałem ze sprawcą kolizji oświadczenie do której on się przyznaje winy . zgłosiłem do jego ubezpieczyciela a jest nim ALLIANZ, na drugi dzień przyjechał rzeczoznawca wycenił moje straty porobił zdjęcia spisał protokoły i powiedział że do 14 dni będzie po wszystkim ale tak nie jest bo czekam do dzisiejszego dnia czyli 19-10-2007

Dzwoniąc do nich otrzymuje informacje takie jak" oczekujemy na dokumentacje od sprawcy kolizji " Jak długo się czeka na likwidacje szkody i co się stanie jak sprawca kolizji nie dostarczy dokumentacji jakiej potrzebuje dany ubezpieczyciel poradzcie co trzeba w takiej sytuacji zrobić.

Pamietaj ze ubezpieczyciela obowiazuja termniy likwidacji szkody :

Termin likwidacji szkody

W przypadku likwidacji szkód z ubezpieczenia OC likwidacja szkody (wypłata odszkodowania) musi nastąpić w ciągu 30 dni licząc od dnia zawiadomienia o szkodzie. W przypadku nieuzasadnionej zwłoki w wypłacie odszkodowania, ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić ustawowe odsetki.

W przypadkach tego wymagających okres wypłaty odszkodowania może być przesunięty do 90 dni. Są to przypadki, w których sprawca szkody odwołuje się od decyzji lub toczy się postępowanie karne lub cywilne.

W przypadku likwidacji szkód związanych z ubezpieczeniem dobrowolnym AC, termin ten wynosi 30 dni, chyba że umowa ubezpieczenia mówi inaczej.