chiniol883 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Witam.W sierpniu będąc pasażerem miałem wypadek samochodowy. Auto uderzyło w wiadukt kolejowy moją stroną (od strony pasażera). Jak się okazało po przybyciu policji kierowca był pijany (w momencie wsiadania do samochodu nie wiedziałem o tym). W wyniku wypadku miałem zszywaną górną wargę pionowo wzdłuż całej czerwieni wargowej, dolną pionowo od górnej krawędzi aż do granicy z dziąsłem, brodę oraz doznałem lekkiego urazu głowy. Obecnie mam na twarzy dość sporą bliznę, a dolna warga wygląda nienaturalnie (jest powiększona). Oczywiście złożyłem do ubezpieczalni pozew o odszkodowanie. W pierwszej odpowiedzi dostałem odmowę, ze względu na to, iż kierowca był pijany. Odwołałem się. W odwołaniu napisałem, że to o stanie nietrzeźwości kierowcy nie wiedziałem, a sam byłem trzeźwy. Dostałem ponowną odpowiedź, w której przyznano mi 150 złotych. I o to właśnie jest moje pytanie. Czy kwota odszkodowania naprawdę powinna być tak niska? Cz warto jest się znowu odwoływać, domagając się wyższej kwoty? Jak tak to na ile mniej więcej mogę liczyć? Proszę o pomoc i dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anieka0206 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 hmmm? wszystko zależy z jakiej polisy sie starałeś czy z OC czy z NW ?a skierowali cię na komisję lekarską czy tak "na odczepnego" te 150 zł ci dali? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chiniol883 Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Ja nie napisałem w oświadczeniu z jakiej polisy ma być to odszkodowanie. A jeśli chodzi o komisję lekarską to na żadnej nie byłem, jedynie na podstawie moich dokumentów ze szpitala podjęli decyzję. Napisali, że mój przypadek rozpatrywała komisja zaoczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anieka0206 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 może tak... gdzie składałeś wniosek o odszkodowanie do Ubezpieczalni gdzie samochód sprawcy wypadku był ubezpieczony,tzn, z polisy OC -odpowiedzialności cywilnej- ( jest polisą obowiązkową ) jest te 150zł czy z polisy od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków (polisa dodatkowa), na decyzji jest napisane z jakiej to polisy, podajże pytanie następne :, Czy miałeś zapięte pasy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
assistenza Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 usunieto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Assistenza - skąd Ty czerpiesz takie rewelacje!!!??? Po co wprowadzasz w błąd - jeszcze ktoś w to uwierzy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chiniol883 Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Na decyzji nie jest napisane czy to odszkodowanie jest z NNW czy z OC. Jest napisane tylko, że jest to procent kwoty na jaką osoba jest ubezpieczona wiec mi się wydawało, że to jest z NNW, gdyż o ile się orientuję to minimalne ubezpieczenie NNW wynosi 5 tys. złotych, a mi przyznano 3% uszczerbku na zdrowiu (3% z 5 tys. to właśnie 150 zł). A jeśli chodzi o pasy to oczywiście miałem zapięte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Z tego co piszesz to na pewno było to odszkodowanie z NNW. Oczywiście przysługuje Ci,niezależnie od tego co otrzymałeś, dochodzenie odszkodowania z polisy OC sprawcy. Kwotę, którą otrzymasz jako odszkodowanie towarzystwo będzie regresowało następnie od kierowcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Do Admina.Brawa za szybką reakcję na "rewelacje" assistenzy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof1754 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Powinieneś dostać więcej - blizny w widocznym miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chiniol883 Posted November 11, 2009 Author Share Posted November 11, 2009 Dzieki, a nie Wiecie na ile mógłbym w takim razie mniej więcejliczyć? Da sięto jakoś sprawdzić czy trzeba czekać na decyzję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominika Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Przyznam szczerze, że znajomy za złamanie nosa w pierwszym trybie dostał propozycje kilkuset zł. Kancelaria odszkodowawcza pomogła mu i otrzymal kilkanascie razy wiecej. Po urazie nie pozostal zaden ślad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts