mariusz chojnacki Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Moja córka ( 17 lat) jechała samochodem jako pasażerka (miała zapięte pasy) . Kierowca był trzeźwy, jechał za szybko i wpadł w poślizg ,w wyniku którego nikomu nic się nie stało a córka ma złamanie z pogruchotaniem kręgosłupa części lędźwiowej (oczywiście miała operacje). Córka leży w szpitalu już10 dni ( lekarze twierdzą że poleży jeszcze parę dni ). Kierowca przyznał się do winy ,nie dostał mandatu. Sprawa odbędzie sie w sądzie z paragrafu art.177& 1 k.k.Proszę o poradę jak i z czego mogę uzyskać odszkodowanie dla córki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anieka0206 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 czyli sprawca jest sądzony o popełnienie przestępstwa , czyli najprawdopodobniej dostanie wyrok w zawieszeniu.Dla swojej córki należy się odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku ( z tej polisy są największe pieniądze), + jeśli miał wykupioną dodatkowo polisę NNW (tzw. pasażerskie) , i oczywiście z polisy szkolnej , jeśli takową córka miała opłacaną.powodzenia , i szybkiego powrotu do zdrowia dla córki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz chojnacki Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Dziękuje. O ile wiem to kierowca nie ma polisy NNW, ma samo OC. A jeżeli chodzi o polise szkolna to córka jest ubezpieczona.Nie wiem tylko jak się za to wszystko zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anieka0206 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 jeśli leczenie córki jak na razie nie wymaga wkładów finansowych, to radze wszystko robić na "spokojnie" , na chwile obecną skupcie się na leczeniu córki , w międzyczasie zbieraj wszystkie dokumenty , które mają związek z wypadkiem ,oczywiście monitoruj na bieżąco co się dzieje w Sądzie, o ile ci zależy na dobitnym ukaraniu sprawcy... Wysokość odszkodowania z OC zależy od wielu czynników , wiadomo córka dostanie odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, dostanie także zadośćuczynienie , za poniesioną krzywdę, do wniosku najlepiej dołączyć opis jak owy wypadek wpłynął na jej życie , dodatkowo zwrot wszystkich poniesionych przez was kosztów np. za leczenie, dojazdy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz chojnacki Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Nie zależy mi na dobitnym ukaranu sprawcy, ponieważ nic nie zwróci jej cierpienia i zdrowia. Po za tym córka nie chce żebym co kolwiek żądał od sprawcy gdyż jest to jej dobry znajomy. Jednak ja uważam że za to ile bólu wycierpiała to jej sie coś należy. Jak to rozwiązać by ze swojej strony nie naruszyć ich dobrych relacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anieka0206 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 sprawca nic nie straci (co jedyne zniżki za bezszkodową jazdę zostaną mu zabrane na okres 2 lat ) no i dostanie wyrok za nieumyślne popełnienie przestępstwa , może nawet mu prawa jazdy nie zabiorą...Ubezpieczenie OC jest pewnym swego rodzaju zabezpieczeniem dla kierowców sprawców, bo wówczas Ubezpieczalnia wypłaca należne odszkodowanie poszkodowanym, a sprawca nie ponosi żadnych kosztów z "własnej kieszeni"tylko w 4 przypadkach Ubezpieczalnia czy UFG może żądać od sprawcy zwrotu wypłaconego dla poszkodowanych odszkodowania tj.- kiedy sprawca był pod wpływem alkoholu;- kiedy nie miał opłaconego OC ( wówczas UFG stosuje Regres wobec sprawcy);- kiedy sprawcą był nieletni;- kiedy nie miał uprawnień do prowadzenia pojazdu.ale on był "w porządku" , więc nie ma się czym martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Z polisy OC należy się niezależnie czy był pijany czy nie. Należy się zawsze. Pamiętaj abyś nie podpisał ugody - choć Twój podpis w przyszlośc i można by było podważyć i mogłaby córka dochodzić dalszego odszkodowania. Tutaj ubezp. może wykpić się 10-20 tys. To są marne pieniądze jak na takie obrażenia. Także uważaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz chojnacki Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Mam pytanie do Krzysztof1754.to o jakich mniej więcej pieniądzach Ty myślisz?Ja myślałem że to i tak bardzo dużo. Cieszylibyśmy się nawet z tego,bo było by to chociaż na rehabilitacje dla niej w późniejszym czasie.Myślę że i tak ten uraz zostanie jej do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz_55 Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam sam zostałem potrącony na rowerze i mam złamany L2 . Od wypadku minęło ponad 4 m-ce, skończyłem 1 etap rehabilitacji i jutro zgłaszam szkodę w PZU z OC sprawcy. Powiem Wam jedno, niezwykle się cieszę, że nie mam niedowładów choć ból spory.Co do pieniędzy to czas pokaże, a ja się jeszcze odezwę. Pozdrawiam Grzegorz ok. Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 WArto pamiętac o tym, że uszkodzenia mogą skutkować także w przyszłości. Stan zdrowia może się pogorszyć i wtedy można się domagać ponownego rozpatrzenia szkody przez ubezpieczyciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gato Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam wszystkichMiesiac temu mialam wypadek, potracil mnie samochod na przejscu dla pieszych.Na 3-pasmowej drodze, dwa auta sie zatrzymaly, srodkowy pas byl wolny i na jego wysokosci wjechal we mnie i kolezanke rozpedzony samochod. Mam zlamane dwa kregi w odcinku piersiowym 6 i 12.Czekam na wizyte kontrolna ktora wyznaczono na 11 grudnia. W zwiazku z tym, ze jestem unieruchomiona w domu nie orientuje sie dokladnie jak wyglada przebieg sprawy, wiem tylko, ze jest to juz sprawa o popelnienie przestepstwa. Mam 24 lata, studjuje i pracuje, przez wypadek mam problemy na uczelni i musialam zrezygnowac ze zlecen(jestem fotografem). Czy i jak moge ubiegac sie o odszkodowanie?Oraz czy ktos moze orientuje sie ile trwa zrastanie sie tego typu zlaman?Zlamany jest trzon kregu 6, oraz gorna blaszka kregu 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promore Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Do GatoPewnie że można starać o odszkodowanie.Sprawy zazwyczaj trwaja około 2 miesięcy. Chyba ,ze firma ubezpieczeniowa proponuje bardzo niskie odszkodowanie . Wtedy proponuje skorzystac z porady prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi