Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

szkoda za samochód

mchelectronic
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie.

Miałem wypadek , nie z mojej winy . Auto zostało skasowane i nadaje się do kasacji

tak stwierdził rzeczoznawca z firmy sprawcy . Auto przed wypadkiem wycenili na 4600

a po wypadku chcą mi wypłacić 3400zł .

Chciałem zapytać czy po zezłomowaniu auta i przedstawieniu papierów firma

ubezpieczeniowa ma mi obowiązek wypałcić pełną wartość auta czyli te 4600 zł ?

Czuje się po prostu oszukany , ponieważ nie rozumiem dlaczego ja mam jeszcze

dopłacać do interesu skoro jestem poszkodowany . Jest to mój pierwszy wypadek od 10 lat

i nie miałem wogóle styczności z taki sprawami .

Marcin

witam w niedziele wyborczą:)

głosowałeś już?;)

a tak merytorycvznie: jeżeli została orzeczona szkoda całkowita (tzn koszty naprawy przewyższają wartość pojazdu przed szkodą - sprawdź to koniecznie!) to szkoda może zostać zlikwidowana w dwojaki sposób:

1)wrak sprzedaje ubezpieczyciel i wypłaca Ci kwotę wartości rynkowej pojazdu z dnia szkody

2)wrak sprzedajesz Ty i ubezpieczyciel wypłaca ci kwotę równą różnicy między wartością rynkową pojazdu a wartością wraku.

napisz mi jaki jest koszt naprawy pojazdu, powinieneś go mieć w papierach, jeżeli nie ma, tzn że ktoś tu może kręcić lub co najmniej nie dopełnił formalności.

pozdrawiam