ola123 Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 witam, w wyniku kolizji (uderzenie w tył mojego samochodu) doznałam skręcenia kręgosłupa szyjnego. Jestem pod kontrolą neurologa, noszę kołnierz ortopedyczny i mam zwolnienie lekarskie 48 dni - na razie, skierownie na rechabilitację, którą rozpocznę po ukończeniu leczenia. Na jakie oszkodowanie powinnam dostać (żeby mnie nie oszulaki) wystąpiłam do Allianz - z CO sprawcy i do AXA z NNW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy dostaniesz 1zł czy 10zł a może 10000zł. Odszkdoowania z NNW dostaniesz w zależności od uszczebrku i jego iloczynu sumy ubezpieczenia. Co do OC, dowiesz się z czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 sebastiang wrote:uszczerbek Twój na zdrowiu jest dużyprawdopodobnie firmy ubezpieczeniowe będą chciały zaniżyć należne ci się odszkodowanie kwota o jaką możesz się ubiegać to 50 000 - 150 000dane z wypadku musieli by zobaczyć rzeczoznawcy , prawnicy i lekarze orzecznicy Jesteś wręcz śmieszny. Nie wypowiadaj się jeśli nie jesteś w stanie przekazać wiarygodnych informacji.Co do tematu - nie będą to duże pieniądze. Na pewno nie takie jak zostały podane w poście powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ola123 Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 no to teraz nic nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Ale czego nie wiesz ? Z NNW dostaniesz odszkodowanie adekwatne do uszczerbku i sumy ubezpieczenia. Wszystko masz zapisane w OWU tego produktu. Co do OC - tutaj bez dokumentacji nie powiem Ci jakiego odszkodowania możesz się spodziewać, ale tak jak pisałem powyżej nie licz na takie kwoty jak zostały podane trzy posty wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ola123 Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomocnik Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Dalback wrote:Jesteś wręcz śmieszny. Nie wypowiadaj się jeśli nie jesteś w stanie przekazać wiarygodnych informacji.Co do tematu - nie będą to duże pieniądze. Na pewno nie takie jak zostały podane w poście powyżej.dalback urzay kregoslupa sa najwiekszym uszczerbiem na zdrowiu , tak samo jak duze sa koszty rehabilitacjinapewno bedzie to kwota wieksza niz 10 tys i powinas uzyskac zwrot za rehabilitacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 To jest skręcenie odcinka szyjnego a nie złamanie kręgosłupa.!! A takich obrażeń to zapewne co trzeci poszkodowany dostaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Pomocnik wrote:Dalback wrote:Jesteś wręcz śmieszny. Nie wypowiadaj się jeśli nie jesteś w stanie przekazać wiarygodnych informacji.Co do tematu - nie będą to duże pieniądze. Na pewno nie takie jak zostały podane w poście powyżej.dalback urzay kregoslupa sa najwiekszym uszczerbiem na zdrowiu , tak samo jak duze sa koszty rehabilitacjinapewno bedzie to kwota wieksza niz 10 tys i powinas uzyskac zwrot za rehabilitacjeNa pewno to Kopernik nie żyje bo kości znaleźli. Wszystko zależy od przebiegu leczenia, rehabilitacji oraz od tego jaki będzie jej wynik. Odszkodowanie zapewne zostanie przyznane dopiero po zakonczeniu leczenia jednak wniosek mozna zlozyc juz teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ola123 Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 no to jedna sprawa się wyjaśniła. AXA (miałam tam ubezpieczenie NNW) odmówiła mi wypłaty odszkodowania bo uraz jakiego doznałam nie jest wymieniony w jakiejś tabeli, więc odszkodowanie mi się nie należy. Czekam teraz na odpowiedź z Allianz odszkodowanie z OC sprawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ola123 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 z Allianz dostałam 5 tyś - odszkodowanie z OC sprawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil04w Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Witam.mam identyczna sytuacje jak pani czyli skrecenie kręgoslupa szyjnego. Aktualnie zglosilem sprawe do ubezpieczyciela i co dalej?? Mogla by mi pani opsiac jak to wszystko wygladalo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 ola123 wrote:z Allianz dostałam 5 tyś - odszkodowanie z OC sprawcyjedna uwaga - jeśli Allianz sam z siebie wypłacił te kwotę to niestety, albo "stety"; w Twoiim przypadku kwota najprawdopodobniej powinna byc / /.mogłaby byc wyższa. Zwykle wyplata jest zaniżana w mniejszym lub wiekszym stopniu. Proponuję byś znalazła jakiegos lekarza i niech spojrzy na przyznany uszczerbek na zdrowiu i obrażenia, czy TU zrobiło adekwatnie do stanu faktycznego.Czy koszty dojazdów na rehabilitacje, utraconych dochodów, zabiegów, zakupionych środków ortopedycznych i leków zostały ci zwrócone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogusia230983 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Witam.Jestem po wypadku samochodowym który miał miejsce 15.09.2013r.Nie z mojej winy jestem poszkodowana,kobieta która spowodowała wypadek wymusiła pierwszeństwo uderzając w bok samochodu z prawej strony stąd moje obrażenia.Byłam pasażerka.Mam podobna sytuację jeżeli chodzi o złamanie odcinka szyjnego kręgosłupa oprócz tego urazu mam wiele innych takie jak:wstrząsnienie mózgu,stłuczenie głowy,rana cięta brody,odma tkanek miękkich szyi po stronie prawej,śladowa odmy śródpiersia,złamanie łuku tylnego żebra ll po stronie prawej,stłuczenie płata górnego płuca prawego,stłuczenie barku prawego,stłuczenie łokcia prawego,stłuczenie biodra prawego.Ogólne potłuczenie.Odszkodowaniem z OC sprawcy zajmuje się firma.Niewiem na ile mogę liczyć....Mam jeszcze jedno pytanie?Słyszałam ze dodatkowo należy mi sie zadośćuczynienie od sprawcy z własnej kieszeni za doznany ból i uszczerbek na zdrowiu z art.46 paragrafu 1 i 2 kk.Czy to prawda i ile mogę zażądać za doznane mi krzywdy?Czy jest to realne ze dostane pieniądze i z OC i od sprawcy prywatnie.Czekam na wasze odpowiedzi.Dodam ze chodze w kolnierzu ort.i zalecono mi rehabilitacje min.6 tyg.Pomóżcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Bogusia230983 to jest tak - w razie skazania sąd może orzec, a na wniosek pokrzywdzonego lub innej osoby uprawnionej orzeka, obowiązek naprawienia wyrządzonej przestępstwem szkody w całości albo w części lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; przepisów prawa cywilnego o przedawnieniu roszczenia oraz możliwości zasądzenia renty nie stosuje się. Obowiązek naprawienia szkody jest środkiem karnym o funkcji przede wszystkim kompensacyjnej. Może być on orzeczony w przypadku skazania za następujące 8 rodzajów przestępstw: spowodowania śmiercispowodowania ciężkiego uszczerbku na zdrowiunaruszenia czynności narządu ciała lub rozstroju zdrowiaprzestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacjiprzestępstwa przeciwko środowisku mieniuprzestępstwa przeciwko środowiskuprzestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemuprzestępstwa przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, Pod pojęciem szkody można rozumieć zarówno szkodę materialną jak i niematerialną. W związku z powyższym również sam etap naprawienia szkody może przebiegać dwutorowo tj. może polegać na naprawieniu szkody przez uiszczenie danej kwoty pieniężnej (np. zwrotu wartości ukradzionego radia) albo na danej czynności (np. sprawca który jest szklarzem zamiast płacić za wymianę i kupno wybitej szyby sam może naprawić wybitą przez siebie szybę). Obowiązek naprawienia szkody występuje w kilku konfiguracjach procesowych tj. może być orzekany na wniosek pokrzywdzonego (lub prokuratora), może być orzekany z urzędu (choć fakultatywnie) jako środek probacyjny przy wymierzeniu kary ograniczenia wolności (art. 36 p. 2 Kodeksu karnego) , jest orzekany w całości lub części przy warunkowym umorzeniu postępowania lub może nawet występować zamiast kary jako tzw. samoistny środek karny w przypadku określonym w art. 59 p. 1 Kodeksu karnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogusia230983 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Do Yanek...czy moje urazy zaliczają się do jednych z tych rodzajów przestępstw...ja myślę ze tak ale chciałabym poznać twoja opinie.Mam jeszcze jedno pytanie 2 tygodnie temu miałam wezwanie do prokuratury w sprawie w/w wypadku.Pani prokurator oznajmiła mi ze sumę jaka podałam na wniosku o zadośćuczynienie i uszczerbek na zdrowiu ktory się domagam od sprawcy wypadku powinnam obniżyć...suma to 6.500 zł.Czy to aż tak dużo???Wspomniała też ze na kolejny termin mam zabrać wszystkie rachunki związane z tym wypadkiem i musi również napisać oświadczenie o zadośćuczynienie.Dodam ze moja sprawa zajmuje się firma która też mi powiedziała ze moge się starać o zadośćuczynienie od sprawcy z własnej kieszeni.Moje pytanie czy powinnam zmniejszyć ta sumę czy jednak pozostać na kwocie która napisałam na wniosku.Wspomne ze odszkodowanie które juz dostałam z TU to 4230zl i sprawa dalej jest analizowana pod kątem odwołania.Martwi mnie jedna rzecz ubytki nazebne które doznałam w trakcie tego wypadku są B.duze otóż same zęby porcelanowe stomatolog wycenił mi na 6000zl i obawiam się ze TU nie wypłaci mi za ta szkodę.Sprawe zamkna i za co zrobię zęby???Pomóżcie mi w tej sprawie do jutra mam czas!Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tax Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Bogusiu,samo zadośćuczynienie to w Twoim wypadku wartość min. ok.30 tys. zł.Koszt wstawienia zębów to już nie zadośćuczynienie lecz odszkodowanie.czyli jeśli wydasz na te zęby np. 6 tys. zł to masz prawo oczekiwać i nawet żądać zwrotu przez TU poniesionych kosztów stomatologicznych.Radzę skorzystać z pomocy adwokata lub radcy prawnego bo TU wykorzysta bezlitośnie każdy twój słaby punkt .Nie jestem znawcą ale coś mi się wydaje ,że zadośćuczynienie uzyskane od sprawcy wypadku pomniejszy to zadośćuczynienie jakie możesz uzyskać od TU.Ostatecznie ,najwięcej zyskasz tylko i wyłącznie na drodze sądowej i to nie bezpośrednio od sprawcy lecz od jego ubezpieczyciela....A w sądzie tak naprawdę wszystko zależy od opinii biegłych.Radzę nie korzystać z firm zajmujących się odzyskiwaniem odszkodowań, jeśli żądają więcej niż 10-15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogusia230983 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Juz za pozno firma sie juz tym zajmuje...rozumiem ze lepiej bedzie jak zrezygnuje calkiem z zadoscuczynienia od sprawcy czy zaryzykowac i pomniejszyc ta sume?Obawiam sie ze TU nie wyplaci mi takiej sumy badz podobnej za zadoscuczynienie...Poradz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Bogusia230983 wrote: Do Yanek...czy moje urazy zaliczają się do jednych z tych rodzajów przestępstw...ja myślę ze tak ale chciałabym poznać twoja opinie.Mam jeszcze jedno pytanie 2 tygodnie temu miałam wezwanie do prokuratury w sprawie w/w wypadku.Pani prokurator oznajmiła mi ze sumę jaka podałam na wniosku o zadośćuczynienie i uszczerbek na zdrowiu ktory się domagam od sprawcy wypadku powinnam obniżyć...suma to 6.500 zł.Czy to aż tak dużo???Wspomniała też ze na kolejny termin mam zabrać wszystkie rachunki związane z tym wypadkiem i musi również napisać oświadczenie o zadośćuczynienie.Dodam ze moja sprawa zajmuje się firma która też mi powiedziała ze moge się starać o zadośćuczynienie od sprawcy z własnej kieszeni.Moje pytanie czy powinnam zmniejszyć ta sumę czy jednak pozostać na kwocie która napisałam na wniosku.Wspomne ze odszkodowanie które juz dostałam z TU to 4230zl i sprawa dalej jest analizowana pod kątem odwołania.Martwi mnie jedna rzecz ubytki nazebne które doznałam w trakcie tego wypadku są B.duze otóż same zęby porcelanowe stomatolog wycenił mi na 6000zl i obawiam się ze TU nie wypłaci mi za ta szkodę.Sprawe zamkna i za co zrobię zęby???Pomóżcie mi w tej sprawie do jutra mam czas!Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi. Bogusia twoje uszkodzenia ciała wskazują na przestępstwo bezpieczeństwa w komunikacji z naruszeniem czynności ciała i rozstroju zdrowia powyżej dni 7. Ścigane jest ustawowo z urzędu bo naruszenie czynności ciała jest powyżej dni siedmiu a jak widzę rehabilitacja to nie 6 tyg. tylko moim zdaniem co najmniej 6 m-cy. Nie zgadzaj się na zmniejszenie kwot, nich Ci prokurator wyjaśni/wyliczy dlaczego tak ma być jak on chce, on nie będzie się leczył przez wiele lat a pełniąc funkcje funkcjonariusza publicznego ma obowiązek dbać o twoje dobro a nie sprawcy. To sąd określi ile dostaniesz pod sprawcy z tym, że to tylko wyrok a uzyskanie zasądzonych kwot to inna bajka. Na ściganie o zadośćuczynienie masz co najmniej 3 lata a chyba nawet 20 lat (nie pamiętam w tej chwili). Sprawdź jakie masz własne ubezpieczenia bo może w warunkach są klauzule, które chronią twoje zdrowie (ubezp. w pracy/domu/mieszkania/NNW) i tam można również jakiś grosz uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinka1661348291 Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Witam serdecznie. 2 miesiące temu brałam udział w kolizji i doznałam skręcenia odcinka szyjnego kręgosłupa. 4 tygodnie nosiłam kołnierz a teraz jestem w trakcie rehabilitacji. Czy mogę się starać o odszkodowanie z ubezpieczenia OC sprawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Witam serdecznie, jako osoba poszkodowana w kolizji drogowej ma Pani prawo starać się o odszkodowanie za doznany uraz od ubezpieczyciela OC sprawcy wypadku. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku w pracy - znajdzie tam Pani odpowiedź na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Aby starać się o odszkodowanie z OC sprawcy należy zebrać komplet dokumentów medycznych dotyczących urazu kręgosłupa oraz przedstawić opis zdarzenia, urazu i negatywnych skutków urazu dla naszego życia i zdrowia. Dodatkowo może się Pani starać o zwrot uzasadnionych kosztów leczenia (faktury lub rachunki w oryginale), dojazdów (oświadczenie o dojazdach i kopia dowodu rejestracyjnego pojazdu), opieki (oświadczenie opiekuna - o ile oczywiści pomoc w codziennych czynnościach była potrzebna) czy też zwrotu utraconych dochodów (zaświadczenie od pracodawcy o zarobkach). W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Życzę powodzenia i dużo zdrowia! Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek8765 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Witam serdecznie. Moja żona miała wypadek autem.Pan wjechał jej w tył auta.Doznała skręcenia i naderwanie odcinka szyjnego kręgosłupa.Już trzeci miesiąc jest na zwolnieniu.Ma jeszcze dodatkowo drętwienie rąk związane z odcinkiem szyjnym.Ma wizyty u lekarz ortopedy , neurologa , chirurga , psychiatra , rezonans ,w szpitalu po wypadku zrobiono tomograf,badanie przepływu tętnic szyjnych, badanie EMG . Chciałbym sam starać się o odszkodowanie dlatego mam kilka pytań. 1.Czy będą potrzebni jeszcze dodatkowi lekarze. 2.Ile za kilometr dojazdu do lekarza .Auto mondeo 2.0 TDCI . Ja sam muszę wozić żonę bo ona od tamtej pory nie jeździ autem. 3.Po wypadku byłem 9 dni na opiece straciłem około 1000zl. w pracy przez opiekę.Czy mogę się starać o różnicę dochodu podczas opieki i dodatkowo za samą opiekę 4.Ile można dostać za taki uraz żeby żony nie oszukali .Ubezpieczyciel Warta. 5.Czy papiery składać dopiero po zakończeniu całego leczenia bo nie wiemy jeszcze co wyjdzie z tym drętwieniem rąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Temida Opublikowano 24 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Też miałam wypadek, gościu wjechał w tył mojego samochodu. Szarpnęło mi szyją i uderzyłam głową o zagłówek. Miałam badania wskazali tylko na skręcenie kręgosłupa szyjnego. Czekam na rehabilitacje ale to dopiero w sierpniu. Zastanawiam sie czy już zgłosić się o odszkodowanie czy czekać do zakoncenia leczenia? Pan wspomina o opiece i dojazdach do lekarzy, o to też można się starac do ubezpieczyciela? Jak to udowodnić jak znnajomy mnie woził swoim samochodem i nie płaciłam za ten przejazd. Pomagał mi też po wypadku więc nie wiem czy on czy ja mozemy coś dostać na poczet tej opieki? Bedę wdzięczna jak mi ktoś to wytłumaczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 24 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Witam serdecznie, ze zgłoszeniem roszczeń do Ubezpieczyciela nie trzeba czekać do zakończenia leczenia (chyba, że dotyczy to roszczeń z polisy nw). Zgłoszenie może nastąpić na podstawie już posiadanej dokumentacji medycznej i z roszczeniami wstępnymi, które na dalszym etapie leczenia można uzupełniać i rozszerzać. Dochodzenie roszczeń obejmuje zarówno zadośćuczynienie za ból, cierpienie i doznany uszczerbek na zdrowiu, jak również odszkodowanie - czyli pokrycie strat materialnych. Od Ubezpieczyciela można uzyskać zwrot kosztów leczenia, dojazdów oraz rehabilitacji i opieki osób trzecich (jeśli uraz tego wymaga). Roszczenia za dojazdy można udokumentować na podstawie oświadczenia i dowodu rej. pojazdu a opieki również na podstawie oświadczenia osoby świadczącej pomoc i opiekę. Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi