Domin Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 pytanie moje brzmi : jaką wysokość nawiązki mogę żądać od sprawcy wypadku,który był pijany.Ja zostałam ofiarą mam połamaną rękę ,jestempo poważnej operacji-śruby itp..Czeka mnie długa rehabilitacja,a ręka nie będzie już sprawna w 100%. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Miejmy nadzieję że sprawca jest wypłacalny.Pamiętaj ze zakład ubezpieczeń obniża wysokość odszkodowania o otrzymaną nawiązkę (czasami nawet nie otrzymaną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Domin wrote:pytanie moje brzmi : jaką wysokość nawiązki mogę żądać od sprawcy wypadku,który był pijany.Ja zostałam ofiarą mam połamaną rękę ,jestempo poważnej operacji-śruby itp..Czeka mnie długa rehabilitacja,a ręka nie będzie już sprawna w 100%. DziękiTemat jest dosyć stary ale warto zaznaczyć, że optymalne jest aby w takich sytuacjach zawsze występować o odszkodowania i zadośćuczynirenia do zakładu ubezpieczeń w którym sprawca wypadku wykupił polisę OC. Nie należy nastawiać się na wysokie nawiązki czy obowiazek naprawienia szkod, a już na pewno nie angażować się w powództwo cywilnego adhezyjne czy stricte cywilne po prawomocnym skazaniu sprawcy wypadku, gdyż wyrok może być potocznie mówiąc "papierowy" i fizycznie nie będzie można uzyskać zasądzonego świadczenia od sprawcy wypadku. Zresztą i tak świadczenie spada na ubezpieczyciela o ile nie zachodzą przesłanki do regresu w myśl art. 43 i 98 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.). Zgodnie z art. 48 k.p.k. nawiązkę orzeka się w wysokości do 100 000 złotych. Nie ma potrzeby określać wysokość żadania. Zgodnie z art. 47 k.p.k. na wniosek pokrzywdzonego lub innejosoby uprawnionej orzeka, obowiązek naprawienia wyrządzonej przestępstwem szkody w całości albo w części lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Na podstawie art. 49a k.p.k. w zw. z art. 46 § 1 k.k. w zw. z art. 39 pkt 5 k.k złożyć wniosek do sądu o orzeczenie wobec oskarżonego obowiązku naprawienia szkody. Wniosek taki składa się do zakończenia pierwszego przesłuchania pokrzywdzonego na rozprawie. Wobec tego przy wniosku o naprawienie szkody nie podaje się sumy odszkodowania- sąd moze automatycznie zasadzić nawiązkę. Co do wysokości szkody to bez dokładnej analizy dokumentacji medycznej nie sposób określić adekwatne świadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi