wysokość nawiązki

Założył Domin, 8 listopada 2009 · 530 wyświetleń

Domin
pytanie moje brzmi : jaką wysokość nawiązki mogę żądać od sprawcy wypadku,który był pijany.Ja zostałam ofiarą mam połamaną rękę ,jestempo poważnej operacji-śruby itp..Czeka mnie długa rehabilitacja,a ręka nie będzie już sprawna w 100%. Dzięki
krzysztof1
Miejmy nadzieję że sprawca jest wypłacalny.Pamiętaj ze zakład ubezpieczeń obniża wysokość odszkodowania o otrzymaną nawiązkę (czasami nawet nie otrzymaną).
szkoda

Domin napisał(a):

pytanie moje brzmi : jaką wysokość nawiązki mogę żądać od sprawcy wypadku,który był pijany.Ja zostałam ofiarą mam połamaną rękę ,jestempo poważnej operacji-śruby itp..Czeka mnie długa rehabilitacja,a ręka nie będzie już sprawna w 100%. Dzięki

Temat jest dosyć stary ale warto zaznaczyć, że optymalne jest aby w takich sytuacjach zawsze występować o odszkodowania i zadośćuczynirenia do zakładu ubezpieczeń w którym sprawca wypadku wykupił polisę OC. Nie należy nastawiać się na wysokie nawiązki czy obowiazek naprawienia szkod, a już na pewno nie angażować się w powództwo cywilnego adhezyjne czy stricte cywilne po prawomocnym skazaniu sprawcy wypadku, gdyż wyrok może być potocznie mówiąc "papierowy" i fizycznie nie będzie można uzyskać zasądzonego świadczenia od sprawcy wypadku. Zresztą i tak świadczenie spada na ubezpieczyciela o ile nie zachodzą przesłanki do regresu w myśl art. 43 i 98 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.). Zgodnie z art. 48 k.p.k. nawiązkę orzeka się w wysokości do 100 000 złotych. Nie ma potrzeby określać wysokość żadania. Zgodnie z art. 47 k.p.k. na wniosek pokrzywdzonego lub innej
osoby uprawnionej orzeka, obowiązek naprawienia wyrządzonej przestępstwem szkody w całości albo w części lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Na podstawie art. 49a k.p.k. w zw. z art. 46 § 1 k.k. w zw. z art. 39 pkt 5 k.k złożyć wniosek do sądu o orzeczenie wobec oskarżonego obowiązku naprawienia szkody. Wniosek taki składa się do zakończenia pierwszego przesłuchania pokrzywdzonego na rozprawie. Wobec tego przy wniosku o naprawienie szkody nie podaje się sumy odszkodowania- sąd moze automatycznie zasadzić nawiązkę. Co do wysokości szkody to bez dokładnej analizy dokumentacji medycznej nie sposób określić adekwatne świadczenie.