pytanie moje brzmi : jaką wysokość nawiązki mogę żądać od sprawcy wypadku,który był pijany.Ja zostałam ofiarą mam połamaną rękę ,jestempo poważnej operacji-śruby itp..Czeka mnie długa rehabilitacja,a ręka nie będzie już sprawna w 100%. Dzięki
wysokość nawiązki
Założył Domin, 8 listopada 2009 · 530 wyświetleń
Miejmy nadzieję że sprawca jest wypłacalny.Pamiętaj ze zakład ubezpieczeń obniża wysokość odszkodowania o otrzymaną nawiązkę (czasami nawet nie otrzymaną).
Domin napisał(a):
pytanie moje brzmi : jaką wysokość nawiązki mogę żądać od sprawcy wypadku,który był pijany.Ja zostałam ofiarą mam połamaną rękę ,jestempo poważnej operacji-śruby itp..Czeka mnie długa rehabilitacja,a ręka nie będzie już sprawna w 100%. Dzięki
osoby uprawnionej orzeka, obowiązek naprawienia wyrządzonej przestępstwem szkody w całości albo w części lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Na podstawie art. 49a k.p.k. w zw. z art. 46 § 1 k.k. w zw. z art. 39 pkt 5 k.k złożyć wniosek do sądu o orzeczenie wobec oskarżonego obowiązku naprawienia szkody. Wniosek taki składa się do zakończenia pierwszego przesłuchania pokrzywdzonego na rozprawie. Wobec tego przy wniosku o naprawienie szkody nie podaje się sumy odszkodowania- sąd moze automatycznie zasadzić nawiązkę. Co do wysokości szkody to bez dokładnej analizy dokumentacji medycznej nie sposób określić adekwatne świadczenie.