bazylies Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Witammam problem z otrzymaniem zaświadczenia o bezszkodowości z firmy ubezpieczeniowej.Otrzymałem taką informację "pana dokumenty zostały zniszczone, nie przechowujemy jak starych dokumentów."Fakt, ubezpieczenie stare - było chyba z 2000 roku. I tu moje pytanie: ile czasu firmy ubezpieczeniowe przechowują polisy?Czy jeśli bym miał szkodę to by mieli moją polisę? Tak coś zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Na ile się orientuję, to polisy ubezpieczeniowe (nie dotyczy umów grupowych) mają kategorię archiwalną B5. Oznacza to, że powinny być przechowywane co najmniej przez 5 pełnych lat kalendarzowych po roku, w którym zakończył się okres ubezpieczenia. Oznacza to, że Twoja polisa mogła już zostać zniszczona. Uważam jednak, że mógł zostać po niej ślad w ewidencji komputerowej TU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vonwojciechow Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Witam,na jakiej podstawie przedmówca uważa, że polisy ubezpieczeniowe powinny być przechowywane przez 5 lat?Jak rozumiem kat. B5 wynika z Rozporządzenia Ministra Kultury wydanego na podstawie art. 5 Ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach, jednak moim zdaniem nie ma ono zastosowania do zakładów ubezpieczeń a jedynie do jednostek sektora publicznego.Prośba o zaprzeczenie, jeżeli się mylę, bo tylko powierzchownie przejrzałem Ustawę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Trzymają dłużej. Mają w archiwum i im się odkopać nie chce. Jeszcze pytanie jakie to towarzystwo bo niektóre w tym czasie juz się kilka razy sprzedały. Zadzwoń do Komisji Nadzoru Finansowego oni wiedzą to na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi