Jump to content
Forum Odszkodowania

kamien w przednia szybe z pod kola ciezarowki

Recommended Posts

witam serdecznie mialem przypadek wymijajac sie z ciezarowka kamien z pod kol uderzyl mi w przednia szybe czy jest mozliwosc jw jakis sposob aby ktos zwrocil mi za koszt tej szyby . numery rejestracyjne znam . bylem na policji i nie bardzo chcieli nawet przyjac zgloszenie odradzali mi bo nie maja go za co ukarac bo to nie jesyt on temu winien i nie wiem czy mam to zrobic to na wlasny koszt czy ubiegac sie gdzies o odszkodowanie

jacek456 wrote:

witam serdecznie mialem przypadek wymijajac sie z ciezarowka kamien z pod kol uderzyl mi w przednia szybe czy jest mozliwosc jw jakis sposob aby ktos zwrocil mi za koszt tej szyby . numery rejestracyjne znam . bylem na policji i nie bardzo chcieli nawet przyjac zgloszenie odradzali mi bo nie maja go za co ukarac bo to nie jesyt on temu winien i nie wiem czy mam to zrobic to na wlasny koszt czy ubiegac sie gdzies o odszkodowanie

• 2 weeks later...
Podbijam temat bo akurat mnie interesuje.Mam taki sam problem jeśli chodzi o kamień, przepraszam kamienie. Uszkodzona pokrywa silnika oraz zderzak przedni. TU odmawia wypłaty odszkodowania stwierdzając "iż charakter uszkodzeń pojazdu nie wskazuje na uszkodzenia powstałe od uderzenia kamienia - uszkodzenia poprzeczne do osi pojazdu oraz ostre krawędzie otworu w zderzaku. Ponadto należy stwierdzic, iż charakter rozcięcia na pokrywie silnika, wskazuje, iż powstało ono w innych okolicznościach." Szkodę likwiduję z mojego Autocasco. Powiem szczerze nie rozumiem tego jak można stwierdzic jaki otwór w zderzaku powinien byc po uderzeniu kamienia. Proszę o pomoc czy TU może w takim przypadku odmówic wypłaty odszkodowania?.

wiesz - są od tego biegli, którzy z łatwością są w stanie określić, jakie uszkodzenia powinny powstać:)

Tak więc niestety są w stanie coś takiego wykryć:)_

Inna sprawa, ze to sa raczej biegli sądowi, których w ubezpieczalni raczej nie znajdziesz - tam pracuja ich rzeczoznawcy, ktorzy niestety mają ciutkę niższe kwalifikacje:)

Jeśli naprawde te uszkodzenia, ktore masz powstaly w tych okolicznosciach o ktroych piszesz, i cie chcesz "przemycic" jakis starszych uszkodzen, aby za duzo szkod z AC sobie nie robic, to sie spokojnie odwolaj.

Wskrajnym wypadku idz do Sądu i wygrasz bez problemow. Oczywiscie jesli te uszkodzenia faktycznie powstaly w deklarowanych okolicznosciach.

A co do tego,c zy ubezpieczalnia moze odmowic - jesli w warunkcha do swojej polisy (OWU) masz taki zapis, ze odmawiaja, jesli szkoda powstala w innych niz deklarowane okolicznisci - to oczywiscie, ze moga odmowic

wch wrote:

uszkodzenia poprzeczne do osi pojazdu oraz ostre krawędzie otworu w zderzaku. Ponadto należy stwierdzic, iż charakter rozcięcia na pokrywie silnika, wskazuje, iż powstało ono w innych okolicznościach.

Uzasadnienie mówi jasno o kierunku powstałych uszkodzeń - poprzecznie do osi (zapewne wzdłużnej) pojazdu. Wytłumacz zatem, jak kamień wyrzucony spod koła jadącego przed Tobą pojazdu, którego ruch jest zazwyczaj równoległy do osi wdłużnej pojazdu może spowodować uszkodzenia, których kierunek powstawania jest poprzeczny do tej osi? Tzn., że jakieś niezidntyfikowane siły spowodowały, że lecący kamień zmienił nagle w okolicy Twojego samochodu trajektorię lotu o 90 stopni? Poza tym co to musiałby być za przedmiot, który spowodował rozcięcie (!) maski? Ponieważ nie opisałeś okoliczności zdarzenia nie ma sensu zagłębiać się w to dalej, ale na tym etapie to nie dziwię się, że dostałeś odmowę.

• 10 years later...

Witam serdecznie,

jadąc trasą szybkiego ruchu mijałam się z ciężarówką i usłyszałam nagle trzask. Zobaczyłam że pękła mi szyba czołowa. Jakiś kamień musiał odbić spod koła ciężarówki. Zatrzymałam się i wezwałam policję ale powiedzieli że nie są w stanie odnaleźć tej ciężarówki i muszę to zgłosić ze swojego AC. Naprawdę nie ma możliwości odnalezienia ciężarówki i uzyskania odszkodowania z OC sprawcy? Czemu mam korzystać ze swojego AC jeśli to nie była moja wina?

Pozdrawiam, Noemi

Witam serdecznie,

niestety nie widzę możliwości uzyskania odszkodowania z OC ciężarówki z dwóch powodów. Po pierwsze wątpię, aby udało się tą ciężarówkę odnaleźć. Po drugie aby uzyskać odszkodowanie z OC, należy wykazać czyjąś winę. Kierowca ciężarówki nie miał wpływu na to, że na drodze znajdował się kamień i że na niego najechał. Tak więc nie zachodzi tutaj wina kierowcy ciężarówki a co za tym idzie, nie byłoby możliwości uzyskania odszkodowania z OC sprawcy.

Jeżeli nie chce Pani likwidować szkody ze swojego AC, to może Pani spróbował zgłosić szkodę do zarządcy tej drogi wskazując, że na drodze nie powinny znajdować się kamienie i że zarząd dróg nienależycie zadbał o tą trasę. Jednakże jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że ubezpieczyciel OC zarządcy drogi również odmówi przyznania świadczenia twierdząc, że nie wykazano zaniedbań ze strony ubezpieczonego, a kamień mógł się tam pojawić niedawno i mógł go pozostawić jakikolwiek inny samochód.

W ostateczności radzę zgłosić szkodę ze swojego AC. Polecam nasze Vademecum szkody na pojeździe - znajdzie tam Pani odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Życzę powodzenia.

Pozdrawiam,

Izabela