Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

szkoda AC, czy to normalna praktyka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miałem wypadek z mojej winy. W pierwszym kosztorysie wg. ubezpieczyciela (Warta) naprawę wyceniono na 12.177zł (wartość samochodu 15.000zł). Na kosztorysie widnieje tytuł : "Informacja o wysokości szkody częściowej w pojeździe" Aczkolwiek likwidator upierał się, że szkoda jest całkowita, bo powyżej 70% wartości ubezpieczenia. Kosztorys dostałem po interwencji na infolinii, bo likwidator nie chciał mi go wysłać, upierając się, że przy szkodach całkowitych takie rzeczy nie są wysyłane. Z drugiego dokumentu, w którym nie podano wartości tego co pozostało z samochodu wyliczono odszkodowanie na ok 6.500zł. Pomijając fakt, że likwidacja szkody trwa już ponad 3 miesiące zamówiłem drugą wizytę rzeczoznawcy. W trakcie niej okazało się, że ktoś sporządzając ww. kosztorys pousuwał niektóre pozycje, które rzeczoznawca wykazał w swoim raporcie. Po drugiej wizycie rzeczoznawcy nie został mi wysłany już kosztorys napraw tylko "Informacja o wysokości szkody w pojeździe", w którym tylko wymienione zostały elementy, które zostały uszkodzone i wyliczona wartość odszkodowania. Wartość wraku oceniono na 7800 co daje 7200zł odszkodowania. Nikt mi nie da takiej kwoty za wrak samochodu.

Szukając w internecie znalazłem kilka orzeczeń Sądu Najwyższego, z których jasno wynika, że szkoda całkowita zaczyna się od szkody w wysokości 100% wartości samochodu:

# wyrok z dnia 20.02.2002r. sygn. V CKN 903/00, OSNC 2003/1/15 "Jeżeli koszt naprawy samochodu jest wyższy od jego wartości przed uszkodzeniem, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do kwoty odpowiadającej różnicy wartości samochodu sprzed i po wypadku."

# postanowienie z dnia 12.01.2006r. sygn. III CZP 76/05, niepublikowane "Koszt naprawy uszkodzonego w wypadku komunikacyjnym pojazdu, nieprzewyższający jego wartości sprzed wypadku, nie jest nadmierny w rozumieniu art. 363 §1 k.c."

Czy mam jakieś szanse w Sądzie walcząc o pełną wartość naprawy samochodu, która wg drugiego kosztorysu wynosi 14.005zł. Likwidator szkody na postawione takie pytanie zasłonił się ogólnymi warunkami ubezpieczenia, gdzie jest napisane, że szkody z AC powyżej 70% wartości ubezpieczenia zaliczane są do całkowitych i wyliczane z ich programu ( który z moim przypadku jest bardzo niekorzystne).

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Adam

Ponieważ nikt do tej pory nie odpowiedział na pytanie autora post- ja pozwole sobie odpowiedzieć - "Tak, to normalna praktyka."

A przy okazji jest takie powiedzenie - "dobry zwyczaj, zanim coś podpiszesz 3 razy przeczytaj" :)