Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

problem z wysokością odszkodowania AC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nastepujący problem.

Posiadam SKODĘ FABIE i mam wykupione ubezpieczenie OC/AC w WARCIE.

30 października miałem kolizję z TIRem.

2 listopada był rzeczoznawca (przedstawiciel warty) porobił zdjęcia, notatki i po 2 dniach wysłał wycenę na kwotę 5000 zł netto.

Oddałem auto do najbliższego salonu SKODY gdzie wycenili na 9000 zł netto.

Wysłałem kosztorys naprawy wykonany przez SKODĘ do WARTY.

Po 2 dniach przedstawiciel WARTY wysłał poprawioną wycenę na 6000 zł netto.

Auto od nowości było serwisowane w SKODZIE i chiałbym aby naprawa była wykonana przez salon firmowy, jednak wg wyceny warty jest różnica 3000 zł netto w kwocie.

Pytania:

1. Czy mam prawo żądać zwrotu kosztów naprawy w serwisie SKODY według ich wyceny?

2. Jak zrobić, żeby auto było naprawiane w firmowym salonie na nowych częściach, ponieważ kosztorys WARTY oparty jest na cenniku części UŻYWANYCH.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

Rozumiem, że zgłosiłeś szkodę ze swojego AC? Byłeś sprawcą zdarzenia? Jeśli masz wariant warsztatowy wykupiony do swojej polisy AC, poproś Warte o kosztorys na oryg częściach i prześlij do weryfikacji do TU.

Adam_Szkodowy wrote:
Rozumiem, że zgłosiłeś szkodę ze swojego AC? Byłeś sprawcą zdarzenia? Jeśli masz wariant warsztatowy wykupiony do swojej polisy AC, poproś Warte o kosztorys na oryg częściach i prześlij do weryfikacji do TU.
szkoda zostala zgloszona z mojego AC
byłem sprawca zdarzenia
mam wykupiony wariant WARTA STANDARD AC (nie wiem czy jest to wariant "warsztatowy" czy nie - nie mam w tym monecie dostepu do umowy)

Z tego , co się orientuję wariant standard w Warcie uwzględnia amortyzację części , jest to tańsza wersja polisy AC w Warcie.Pełne AC to tzw. AC Specjalny.W kalkulacji naprawy powinna być pozycja: ubytek wartości części zamiennych...%.

Bez względu na to ,czy naprawisz auto na częściach oryginalnych czy zamiennikach Warta i tak potrąci amortyzację .