arris_88 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Uległem wypadkowi samochodowemu podczas powrotu z budowy do siedziby firmy 4 lata temu.Leczenie i rehabilitacja plus sanatorium trwały bardzo długo(ok.2lat).Po wypadku mam przyznany stopień umiarkowany(II grupa). W chwili obecnej zakład w którym pracowałem pomimo moich próśb telefonicznych i pism nie chce wystąpić do ZUS-u w sprawie jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku w pracy. Jakie kroki mam poczynić aby zakład wystąpił w moim imieniu do ZUS-u???Czekam na odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Napisz do mnie na adres mailowy - prześlę Ci druki. Moj e-mail: bhp-e.k@wp.euPoczytaj też TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie: W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 arris_88 wrote: Uległem wypadkowi samochodowemu podczas powrotu z budowy do siedziby firmy 4 lata temu.Leczenie i rehabilitacja plus sanatorium trwały bardzo długo(ok.2lat).Po wypadku mam przyznany stopień umiarkowany(II grupa). W chwili obecnej zakład w którym pracowałem pomimo moich próśb telefonicznych i pism nie chce wystąpić do ZUS-u w sprawie jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku w pracy. Jakie kroki mam poczynić aby zakład wystąpił w moim imieniu do ZUS-u???Czekam na odpowiedź! Myślę, że szybciej będzie jeśli sam wystąpisz do ZUS o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Napisz wniosek-pismo ( w związku z wypadkiem przy pracy, ktoremu uległem w dniu........prosze o skierowanie do lekarza orzecznika, w celu określenia % uszczerbku na zdrowiu). Do tego pisma dołacz protokół powypadkowy, zaświadzenie o stanie zdrowia N9 ( możesz ściągnąc go z internetu), wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie i zanieś to wszystko do ZUS właściwego ze względu na miejsce zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi