marys8686 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam serdecznie ,niedawno moja żona i nasze małe dziecko uczestniczyli w wypadku na skrzyżowaniu, opisze go tu pokrótce. Dojeżdżając do skrzyżowania w kształcie litery "T" (będąc na drodze podporządkowanej)moja żona włączyła kierunkowskaz, zatrzymała się, upewniła się czy nic nie jedzie z lewej strony, z prawej widziała jadącego swoim pasem TIRa,więc ruszyła. Gdy była już "wyprostowana" autem na drodze głownej uderzył w nią centralnie czołowo daewoo lanos ,którym prowadziła również kobieta i jechała "na zderzaku" tego TIRa a moja żona nie miał żadnych szans żeby go wcześniej zobaczyć i uniknąć zderzenia.Kierowca TIRa zatrzymał się około trzysta metrów dalej , zostawił kontakt i pojechał dalej.Samochody były mocno uszkodzone, mojej żonie pomagał wydostać się z auta człowiek , który jechał bezpośrednio za tym lanosem. Ja byłem przekonany, że policja orzeknie winę tamtej kobiety, która wyprzedzała na skrzyżowaniu, jest ono oznakowane, jest podwójna ciągła i ograniczenie prędkości do 70 km/h. Ale mundurowi postanowili wszcząć dochodzenie kto był winien tego wypadku. Juz coś mówią o współwinie. Do tego zdjecia zrobione przez nich z miejsca wypadku są zrobione już po tym jak straż pożarna ściągnęła obydwa auta z drogi głównej. Nie wiem jak szkic wygląda, nie widziałem go. Dlatego też proszę o kontakt osoby mające doświadczenie w tej dziedzinie, potrzebuję dobrego prawnika do ewentualnej sprawy sądowej. Także każda mądra i zrównoważona opinia ludzi znających się na rzeczy będzie przydatna. Mój mail marys8686małpawp.pl (znak @- małpa napisana słownie bo nie mogę umieścic maila normalnie)mozna też pisać na PW, więcej szczegółow sprawy podam po pierwszym kontakcie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na etapie postępowania przygotowawczego prawnik na wiele się nie przyda. Należy też ustalić czy byli szkody osobowe- poszkowane, ranne osoby, gdyż od tego będzie zależeć czy była to tylko kolizja (wykroczenie) czy był to wypadek (przestępstwo). Jeśli kolizji to pół biedy- nie ma się czym przejmować. Szkodę rzeczową naprawi ubezpieczyciel z polisy OC sprawcy. Wobec tego lepiej będzie jeśli to druga strona będzie wyłącznym winnym zdarzenia. Proszę opisać czy ktoś ucierpiał w zdarzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marys8686 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Zdarzenie to zostało zakwalifikowanie jako wypadek drogowy bo jedna z osób z drugiego auta była w szpitalu powyżej siedmiu dni, sprawa idzie z automatu do sądu grodzkiego, moją żonę wezwano jako podejrzaną (!!!)o spowodowanie tego wypadku, nie przesłuchując jej nawet wcześniej, dopiero teraz. Dodatkowo policjant powiedział, że żona jest winna, bo tamte osoby miały poważniejsze rany niż moja żona i moje dziecko i na tej podstawie moja żona jest winna (!!!!!), Co za chory kraj, nadaj szukam prawnika, czekam na kontakt , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 marys8686 wrote:Zdarzenie to zostało zakwalifikowanie jako wypadek drogowy bo jedna z osób z drugiego auta była w szpitalu powyżej siedmiu dni, sprawa idzie z automatu do sądu grodzkiego, moją żonę wezwano jako podejrzaną (!!!)o spowodowanie tego wypadku, nie przesłuchując jej nawet wcześniej, dopiero teraz. Dodatkowo policjant powiedział, że żona jest winna, bo tamte osoby miały poważniejsze rany niż moja żona i moje dziecko i na tej podstawie moja żona jest winna (!!!!!), Co za chory kraj, nadaj szukam prawnika, czekam na kontakt , pozdrawiam1) Ilość dni przebywania w szpitalu nie koniecznie ma automatyczne przełożenie na kwalifikacją prawną czynu (np. zwykle złamanie ręki nie podowoduje konieczności hospitalizacji ponad 7 dni, a będą to obrażenia powyżej 7 dni trwające). Natomiast sąd grodzki rozpoznaje nie tylko sprawy o przestępstwa. Zgodnie z art. 13 § 2 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2001 r. Nr 98, poz. 1070 ze zm.) sądom grodzkim powierza się rozpoznawanie spraw: 1) o wykroczenia w pierwszej instancji, 2) o wykroczenia skarbowe oraz o przestępstwa skarbowe, z wyjątkiem spraw podlegających rozpoznaniu w postępowaniu zwyczajnym, 3) o przestępstwa ścigane z oskarżenia prywatnego, 3a) przestępstwa podlegające rozpoznawaniu w postępowaniu przyspieszonym, 4) o pozostałe przestępstwa, podlegające rozpoznaniu w postępowaniu uproszczonym czyli tak gdzie było prowadzone dochdzenie [m.in. dochodzenie prowadzi się w sprawach o przestępstwa należące do właściwości sądu rejonowego: 1) zagrożone karą nieprzekraczającą 5 lat pozbawienia wolności].2) Nie ma takiego obowiązku aby przesłuchanie musiało odbyć się w dniu zdarzenia;3) Rozmiar obrażeń dwóch stron uczestników wypadku absolutnie nie decyduje o tym kto jest winny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi