Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

mój ojciec zmarł podczas delegacji...

nika113
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój ojciec zmarło podczas delegacji, 400 km od miejsca zamieszkania. mama dostała rachunek za przewóz zwlok na 3000 zł. czy nie jest obowiązkiem pracodawcy zapłacic? bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

Nie mam pojęcia, jak jest różnica między tymi pojęciami...wyjeżdżali do pracy na budowę w innym mieście (pn-pt). Ojciec zasłabł, przyjechało pogotowie, reanimacja nie odniosła skutku. Przyczyna zgonu: NZK, nagłe zatrzymanie krążenia.

nika113 wrote:
Nie mam pojęcia, jak jest różnica między tymi pojęciami.. .
http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/9129,w-delegacji-czy-oddelegowany.html

Nie napisalas W JAKICH OKOLICZNOSCIACH nastapila smierc? Podczas wykonywania pracy? Po pracy? We śnie?
Jesli pracownik byl w delegacji powinien byc - moim zdaniem - powolany zespol powypadkowy dla ustalenia okolicznosci i przyczyn wypadku. Nagla smierc to wypadek. A czy przy pracy, czy traktowany na rowni czy w ogole nie zwiazany z pracą i celem delegacji - od tego jest wlasnie zespol, zeby to ustalic. Zatrzymanie krażenia nie moglo byc spowodowane jakąć przyczyną zewnętrzną związaną z pracą? Z przemęczeniem? No, są rozne mozliwosci.
Natomiast ja spotkalam sie z przypadkami, ze w takiej sytuacji pracodawca pomagal rodzinie przy sprowadzeniu zwłok. Nie wiem na ile musial a na ile byla to dobra wola....

Dziekuję za odpowiedzi.

tata dzwonił do mamy na godzinę przed śmiercią, skarżył się, że mu ciężko i że młodzi mają pracę gdzieś...on był taki, że w pracy naprawdę pracował. zasłabł na 5-ym piętrze podczas wnoszenia balustrad do balkonów. z tego, co wiem, nie było żadnego zespołu. PZU wypłaciło normalne odszkodowanie, ZUS również nie dopatrzył się żadnego wypadku. czy w tej sytuacji można jeszcze coś zrobić? do kogo sie udać?

nika113 wrote:
zasłabł na 5-ym piętrze podczas wnoszenia balustrad do balkonów.
kONIECZNIE proszę zrobic to, o czym pisze Artur.
Do PIP i do Prokuratury powinien zgłosić pracodawca i to niezwłocznie po zdarzeniu (to żadna łaska - taki ma obowiązek wynikajacy z art. 234.2) kodeksu pracy), ale jesli tego nie zrobil - koniecznie zróbcie to Wy.
Może bowiem okazac się, że NZK zostało jednak spowodowane przyczyną ZEWNETRZNĄ (to jeden z warunkow dla uznania zdarzenia za wypadek przy pracy). Taką przyczyną może byc np. przemęczenie spowodowane dźwiganiem albo częstą pracą w nadgodzinach, może też byc taka przyczyną brak aktualnych profilaktycznych badań lekarskich,
Moze byc tych przyczyn jeszcze parę.
Czy zmarły leczył się wczesniej na dolegliwosci sercowo-krążeniowe? Jesli nawet, to przy wykazaniu, że np. przemęczenie przyczyniło się w sposób istotny do pogorszenia (lub ujawnienia się) istniejącego wczesniej stanu chorobowego moze byc uznane za wspołprzyczyne wypadku a to wystarczy, zeby stwierdzic istnienie przyczyny zewnętrznej.
Tak czy owak - zacznijcie od PIP i Prokuratury i od zgłoszenia wniosku do pracodawcy.

Jesli mogę cos radzic, to najlepiej byłoby napisac pismo do pracodawcy w trzech egz., z ktorych jeden wyslac do pracodawcy, drugi do wiadomosci do PIP a trzeci do wiadomosci do Prokuratury.

Moze byc np. takiej tresci:
Adresat: ...................... (tu nazwa i adres zakładu pracy)
W związku ze zdarzeniem w dn. ............ , w wyniku którego zmarł mój Ojciec, pracownik............... (tu nazwa firmy) podczas wykonywania swoich zwykłych obowiazków służbowych, wnoszę o przeprowadzenie przez pracodawcę - w oparciu o obowiazki wynikające z Art. 234 kodeksu pracy - postępowania mającego ustalenie okoliczności i przyczyn wypadku oraz o uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. Do wiadomości: (tu wymienic PIP i Prokuraturę)

Trzymam kciuki, powodzenia!