Mój ojciec zmarło podczas delegacji, 400 km od miejsca zamieszkania. mama dostała rachunek za przewóz zwlok na 3000 zł. czy nie jest obowiązkiem pracodawcy zapłacic? bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
mój ojciec zmarł podczas delegacji...
Założył nika113, 22 listopada 2009 · 535 wyświetleń
Delegacji czy delegowania.
Zakład winien sporządzić dokumentację wypadku !
Nie mam pojęcia, jak jest różnica między tymi pojęciami...wyjeżdżali do pracy na budowę w innym mieście (pn-pt). Ojciec zasłabł, przyjechało pogotowie, reanimacja nie odniosła skutku. Przyczyna zgonu: NZK, nagłe zatrzymanie krążenia.
Zgon z przyczyn naturalnych !
nika113 napisał(a):
Nie mam pojęcia, jak jest różnica między tymi pojęciami.. .
Nie napisalas W JAKICH OKOLICZNOSCIACH nastapila smierc? Podczas wykonywania pracy? Po pracy? We śnie?
Jesli pracownik byl w delegacji powinien byc - moim zdaniem - powolany zespol powypadkowy dla ustalenia okolicznosci i przyczyn wypadku. Nagla smierc to wypadek. A czy przy pracy, czy traktowany na rowni czy w ogole nie zwiazany z pracą i celem delegacji - od tego jest wlasnie zespol, zeby to ustalic. Zatrzymanie krażenia nie moglo byc spowodowane jakąć przyczyną zewnętrzną związaną z pracą? Z przemęczeniem? No, są rozne mozliwosci.
Natomiast ja spotkalam sie z przypadkami, ze w takiej sytuacji pracodawca pomagal rodzinie przy sprowadzeniu zwłok. Nie wiem na ile musial a na ile byla to dobra wola....
Dziekuję za odpowiedzi.
tata dzwonił do mamy na godzinę przed śmiercią, skarżył się, że mu ciężko i że młodzi mają pracę gdzieś...on był taki, że w pracy naprawdę pracował. zasłabł na 5-ym piętrze podczas wnoszenia balustrad do balkonów. z tego, co wiem, nie było żadnego zespołu. PZU wypłaciło normalne odszkodowanie, ZUS również nie dopatrzył się żadnego wypadku. czy w tej sytuacji można jeszcze coś zrobić? do kogo sie udać?
Zawiadomcie Prokuraturę i PIP / wszak to zgon w pracy ! / Zalecam jednocześnie wystąpienie pisemne do pracodawcy o realizację obowiązków określonych w Art.234 k.p.
nika113 napisał(a):
zasłabł na 5-ym piętrze podczas wnoszenia balustrad do balkonów.
Do PIP i do Prokuratury powinien zgłosić pracodawca i to niezwłocznie po zdarzeniu (to żadna łaska - taki ma obowiązek wynikajacy z art. 234.2) kodeksu pracy), ale jesli tego nie zrobil - koniecznie zróbcie to Wy.
Może bowiem okazac się, że NZK zostało jednak spowodowane przyczyną ZEWNETRZNĄ (to jeden z warunkow dla uznania zdarzenia za wypadek przy pracy). Taką przyczyną może byc np. przemęczenie spowodowane dźwiganiem albo częstą pracą w nadgodzinach, może też byc taka przyczyną brak aktualnych profilaktycznych badań lekarskich,
Moze byc tych przyczyn jeszcze parę.
Czy zmarły leczył się wczesniej na dolegliwosci sercowo-krążeniowe? Jesli nawet, to przy wykazaniu, że np. przemęczenie przyczyniło się w sposób istotny do pogorszenia (lub ujawnienia się) istniejącego wczesniej stanu chorobowego moze byc uznane za wspołprzyczyne wypadku a to wystarczy, zeby stwierdzic istnienie przyczyny zewnętrznej.
Tak czy owak - zacznijcie od PIP i Prokuratury i od zgłoszenia wniosku do pracodawcy.
Jesli mogę cos radzic, to najlepiej byłoby napisac pismo do pracodawcy w trzech egz., z ktorych jeden wyslac do pracodawcy, drugi do wiadomosci do PIP a trzeci do wiadomosci do Prokuratury.
Moze byc np. takiej tresci:
Adresat: ...................... (tu nazwa i adres zakładu pracy)
W związku ze zdarzeniem w dn. ............ , w wyniku którego zmarł mój Ojciec, pracownik............... (tu nazwa firmy) podczas wykonywania swoich zwykłych obowiazków służbowych, wnoszę o przeprowadzenie przez pracodawcę - w oparciu o obowiazki wynikające z Art. 234 kodeksu pracy - postępowania mającego ustalenie okoliczności i przyczyn wypadku oraz o uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. Do wiadomości: (tu wymienic PIP i Prokuraturę)
Trzymam kciuki, powodzenia!
bardzo dziękuję za wszystkie rady!