Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za "wybiorcze" urazy

adoado0
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sie dowiedziec czy przy ew. ubieganiu sie o odszkodowanie w wypadku ( jestem ubezpieczony na uczelni ) jest możliwość wzięcia pod uwagę np. tylko części urazów? Sprawa wygląda tak, że miałem wypadek na motocyklu, na obiekcie zamkniętym, mam połamaną prawą rękę a lewa jest znacznie mocniej uszkodzona. Problem w tym, że musze miec jakos jedna reke czesciowo sprawna ( taka niestety sytuacja ) i musze zdjac gips i korzystac z bandazu z tej zdrowszej reki.( proszę tutaj nie proadzić dyskusji na temat dlaczego tak robię - niestety jestem zmuszony ). Natomiast lewą zostawiam bo jest i tak na razie nie do użytku. Stąd pytanie - czy późiej mogę tylko ubiegać się o odszkodowanie za lewą rekę czy po zdjęciu oryginlego usztywnienia z prawej ręki nie mam już żadnych praw?

Ubezpieczyciel będzie oceniał obydwa urazy tj. ręki lewej i prawej. Fakt samodzielnego zdjęcia gipsu może mieć wpływ na ocenę zakresu szkody tj. ustalenie, że swoim działaniem zwiększył Pan rozmiar uszczerbku i za ten zwiększony uszczerbek ubezpieczyciel nie odpowiada.

Nie powinno dojść do odmowy wypłaty świadczenia przez działanie jakiego chce Pan dokonać.

Ze swej strony radzę skonsultować się z lekarzem, być może wyrazi zgodę na zmianę metody leczenia, a Pan uniknie kłopotów.

Niestety lekarz nie wyrazil zgody, co więcej, nie wydał zwolnenia mimo złamania obu rąk. W każdym razie dziękuję za odpowiedź. Póki co uważam ten temat za zamnięty.