robak79 Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Witam.Mieszkam w domku na skrzyżowaniu ulic, rano idąc do pracy zauważyłem, że został uszkodzony narożnik domu (odpadnięty tynk i ślady po przetarciu korą drzewa) to musiał być samochód przewożący kłody drzewa (często takie przejeżdzają koło mojego domu). Zgłosiłem szkodę przyjechał rzeczoanawca, zrobił zdjęcia, opisał szkodę i dostałem odpowiedź: "odszkodowanie za szkodę nie może być przynane" gdyż zgodnie z art. 6 vkodeksu cywilnego "ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne". Tylko ja uważam, że fakt zniszczenie został udowodniony, a to, że zajście maiło miejsce podczas nieobecności w domu (a może nocą) nie zmienia faktu że slady na ścianie potwierdzają ten fakt. Jeśli ktoś zdewastował by mój dom podczas mojej nieobecnośći też nie dostałbym odszkodowania???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak79 Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 A co jeśli poprosiłbym o likwidację szkody albo wypłatę odszkodowania z mojej polisy? Czy w związku z tym wzrośnie mi bardzo składka? Podkreślam, że to dopiero moja druga polisa w PZU. Jak wygląda w tym przypadku sytuacja?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Ale poczekaj - z czyjej polisy w takim razie zglosiles szkode?W takiej sytuacjo o ile nie udowodnisz, ze to ten konkretny samochod uszkodzil auto oczywiscie, ze z kazdego zakladu ubezpieczen dostaniesz odmowe.Z Twojego drugiego postu wnioskuje, ze zglosiles do jakiejs ubezpieczalni - wybranej na chybil trafil, czy jak?? Oczywiscie, ze powinienes z wlasnej polisy zglosic szkode i tylko z niej masz realne szanse na odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 robak79 wrote:A co jeśli poprosiłbym o likwidację szkody albo wypłatę odszkodowania z mojej polisy? Czy w związku z tym wzrośnie mi bardzo składka? Podkreślam, że to dopiero moja druga polisa w PZU. Jak wygląda w tym przypadku sytuacja?Pozdrawiamtraci się 5% zniżki za bezszkodowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Guest Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 zakład ubezpieczeń ma prawo odmowy, bo prawdopodobnie jest to szkoda wyrządzona przez pojazd który ma oc.i to z tego oc. zawsze cza wzywć policje do takich rzeczy. jest jeszcze gwarancyjny fundusz ubezpieczeniowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi