Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie wypadkowe KRUS

le3o
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam

Jednorazowe odszkodowania z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu albo śmierci wskutek wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej choroby zawodowej ustala się w myśl art. 13 ust. 1 u.s.r., proporcjonalnie do określonego procentowo stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Za stały uszczerbek na zdrowiu uznaje się takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie jego czynności nie rokujące poprawy. Za długotrwały uszczerbek uznaje się takie naruszenie sprawności organizmu wskutek doznanego wypadku przy pracy rolniczej lub przebytej choroby zawodowej, które spowodowało upośledzenie czynności organizmu na okres przekraczający 6 miesięcy, mogące jednak ulec poprawie.

le3o wrote:
Witam
Mam pytanie jakie odszkodowanie nalezy sie za ranę szarpaną podudzia o szerokosci 10 cm i zalozonych 12 szwach ?
Mysle, ze nikt z nas nie odpowie na takie pytanie. Mozesz sobie "mniej - więcej" wyobrazić na podstawie tego: http://www.bhp.iq.pl/przepw12.htm przyjmujac, ze w chwili obecnej ZUS płaci za 1 % uszczerbku 589,-zł.

• 3 miesiące temu...
Witam. Mam pytanie czy przysługuje mi prawo do odszkodowania z KRUS-u, jestem zameldowany jako domownik na gospodarstwie rolnym, posiadam również rentę rodzinna. Wypadek miałem podczas piłowania drewna piłą motorową. Przeciełem ścięgna stopy i naruszyłem kość. Proszę o odpowiedz