Czuje się oszukany przez TU co robic? jak walczyć o swoje?

Założył skipi29, 27 listopada 2009 · 306 wyświetleń

skipi29
2 tygodnie temu kierujący pojazdem wymusił mi pierwszeństwo,wjechał na czerwonym świetle doszło do kolizji sprawca został ukarany mandatem,ja pełen spokoju OC sprawcy pokryje szkodę. W wyniku kolizji mój pojazd został uszkodzony>zadzwoniłem do TU ALLIANZ umówiłem się z ich rzeczoznawcą przyjechał popisał porobił fotki pytałem się go czy będzie możliwa naprawa bezgotówkowa powiedział że raczej nie ponieważ naprawa będzie nieopłacalna dostałem z TU wstępna decyzje i tu przeżyłem szok cytat fragmentu pisma Mając na uwadze znaczny zakres uszkodzeń tego pojazdu oraz fakt,że przywrócenie go do stanu z przed wypadku pociąga za sobą nadmierne koszty i wydatki uprzejmie informujemy,że jego naprawa jest nieuzasadniona odszkodowanie w kwocie 1000zł. stanowiąca różnicę pomiędzy wartością rynkową pojazdu 2700zł. a wartością rynkową pojazdu w stanie uszkodzonym 1000zł.Dodam,iż wycenili naprawę na 2502,22netto,natomiast wartość pojazdu wpisali 3100,a po odliczeniu jakiejś amortyzacji 2700.Proszę o pomoc,bo w tym stanie mogę góra uzyskać za ten samochód do 1000zł.Po moim telefonie do ALLIANZ,usłyszałem,że wyślą mi na maila korektę w której będzie wartość pojazdu w stanie uszkodzonym 1700zł./Gdy powiedziałem,że jestem stratny ponad 1000zł.rzeczoznawca powiedział,że nigdy 100% nie pokryje,chciałem w takim razie bezgotówkowej naprawy,lecz powiedzieli,że to nieuzasadnione.Czego mogę się domagać?
Adam_Szkodowy

Jeśli koszty naprawy przewyższają wartość rynkową pojazdu na dzień wystąpienia szkody, to siłą rzeczy czynią taką naprawę ekonomicznie nieopłacalną. Bardziej opłaca się w tej sytuacji sprzedać pojazd na części. Jeśli jednak jesteś na tyle zdeterminowany, aby pojazd naprawiać, - możesz naprawiać pojazd do jego wartości rynkowej. Na to TU powinno wyrazić zgodę. Generalnie w przypadku szkody całkowitej wartość odszkodowania wyliczana jest następująco:

Wartość rynkowa pojazdu w dniu wystąpienia szkody - wartość wraku = wartość odszkodowania

Poproś warsztat o sporządzenie kalkulacji naprawy do wartości rynkowej, lub jeśli nie zgadzasz sie z wyceną - odwołaj się od niej argumentując dlaczego sie z nią nie zgadzasz

stando

hej to szkoda z oc sprawcy a więc Ty i ubezpieczyciel sprawcy - jesteście równi wobec prawa i nie związanie ze sobą zadną umową !!!

równie dobrze możesz sobie sam wynają rzeczoznawce i wycienić auto.

a możesz pojechać do warsztatu, naprawic auto i do TU przesłać f-re za naprawe i koniec dyskusji.